Slab cesar Fifa

Svetovno prvenstvo v nogometu je v polnem teku, Slovenski reprezentanci pa zaenkrat kaže presenetljivo dobro. Upanje na uvrstitev v naslednji krog navidez glamuroznega, megalomanskega športnega dogodka ostaja. Namesto o vremenu se bomo tako vsaj še nekaj časa pogovarjali o nogometu.

Pravijo, da se ljudje, ako nimajo skupnih tem o katerih bi razpravljali, najraje polotijo tematike aktualnega vremena. In res je tako. Običajno in najraje led ob začetku pogovora z (ne)znanci vse preveč radi prebijemo s pogovori o, v tistem trenutku, ekstremnih vremenskih pojavih na nebu naše deželice. Vreme zanima vse – staro in mlado. O vremenu radi beremo. Raziskave branosti različnih člankov v tiskanih in elektronskih medijih namreč kažejo na to, da še najraje beremo novice, ki žvečijo vremenske tematike. Sledi jim črna kronika, jasno. Vsaj za nekaj časa pa je vreme zamenjalo nogometno prvenstvo v Južni Afriki (JAR). Kdo je zmagal, kdo zadel najlepši gol, kje smo sitskali pesti za »naše« nogometaše, kakšna je igra novodobnih gladiatorjev, kako pristransko je sodil sodnik in podobna vprašanja si zastavljamo, s katerimi si bodisi krajšamo čas, pričenjamo in nadaljujemo pogovor z neznanci ali si mečemo pesek v oči, da ne bi videli težav, ki nas resnično pestijo. Iger nam daje cesar Fifa (mednarodna federacija nogometnih zvez), kruha pa si mora večina poiskati sama.

V obubožani deželi, kjer so temperature zraka trenutno zaradi tam trajajoče zime vse prej kot podobne slovenskim, bolj ali manj zveneča imena brcajo okroglo usnje kot za stavo. Trume ljudi povsod po svetu se zgrinjajo pred malimi in velikimi zasloni, alkohol in vuvuzele sta pogosto spremljajoča. In med tem ko se gledalci širom sveta večinoma utaplajo v solzah sreče ali žalosti, se prebivalci Južne Afrike utapljajo v lastnem dreku. 25 odstotkov prebivalstva je brezposelnega, v nekterih delih države brezposelnost celo presega 90 odstotkov, po Ginijevem koeficientu, ki meri dohodkovno neenakost, se JAR uvršča na drugo mesto na svetu, povprečna pričakovana življenjska doba je borih 49 let, vsak deseti je okužen z virusom HIV.

Ne glede na rezultat prvenstva, bo ob zadnjem pisku nogometnega sodnika država na dnu črne celine, v tem tekmovanju absolutna poraženka. Večina prebivalcev se bo vrnila na zarjavele tirnice starega življenja, blišč bo zopet zamenjala že znana beda, iger ne bo več, kruha pa za večino njih nikoli ni bilo.

Foto: SXC.hu