Še poslovna prednost že tako elastične zunajzakonske skupnosti

Takole pravijo na Pravozatelebane.com o nejasnosti zunajzakonske skupnosti: “Zunajzakonska skupnost (tudi izvenzakonska skupnost, zunajzakonska zveza, izvenzakonska zveza, življenje “na koruzi”, “koruzništvo”) pogosto povzroča nejasnosti. Ne toliko glede svojih učinkov – glede njih je praktično povsem izenačena z zakonsko zvezo, pač pa predvsem glede vprašanja, kakšni so pogoji za njen nastanek, ali torej v nekem konkretnem primeru taka skupnost obstaja oziroma ne obstaja. Razjasnimo nekatere dileme …” (podčrtal avtor članka).

Izenačenje pravic, z dodano elastičnostjo

Ne bom se spuščal v nejasnosti pogojev za nastanek take zveze, ker jih dobro pojasnijo na portalu, četudi mi je zanimivo, da v državi Sloveniji dopuščamo nekaj tako nejasnega kot je zunajzakonska zveza in jo celo pravno izenačimo (z vsemi pravicami, nekateri pravijo, da jih imajo – prav zaradi te nejasnosti “zunajzakonci” še več) z nekaj tako jasnega kot je zakonska zveza.

Pri zunajzakonski zvezi (že sam izraz je nenavaden, ker dejansko ne more obstajati zunajzakonska zveza, če nimaš tudi zakona, kar dobro utemelji Gregor Čušin v monodrami Jona, besni prerok z analogijo o zunajmaternični nosečnosti) je že sam nastanek nejasen. Pravice, ki izhajajo iz zunajzakonske zveze, so zelo jasne in so tudi velikokrat povezane z denarjem. Kjer nam pride prav (zaradi denarnih koristi) smo v zvezi, kjer pa ne, pač nismo.

Res je, da se nam je potrebno za ta element elastičnosti včasih treba tudi malo zlagati ali pa vsaj kaj zamolčati (pravzaprav imamo sedaj še boljši izraz – zmotiti se). Meni to diši po neenakosti državljanov pred zakonom. Zakonci pač nimamo možnosti za uporabo elastičnosti za svojo zvezo, kot jo imajo zunajzakonci. No, saj si je ne želimo, vendar pred zakonom bi pa že morali biti enaki.

Zanimivo je tudi, da smo v državi Sloveniji nekaj nejasnega, ki od dveh mladih ljudi ne terja napora dokončne odločitve, tudi ne poguma za dajanje zaveze in celo denarja ne (poroka pač nekaj stane), izenačili z nečim zelo jasnim, kar zakonska zveza pač po svoji naravi je in smo na to navezali celo enake pravice. V smeri lagodnosti pač.

… pa še poslovna prednost

V zadnji aferi Simona Dimic, ki se je včeraj razrešila z “eskejpom” v eksotični Dubaj, pa se je pokazala še poslovna prednost zunajzakonske zveze v primerjavi z zakonsko. Če si zunajzakonec nekoga, ki je blizu vladi, lahko tvoje podjetje posluje z državo, če si zakonec, pa ne. Torej še dodatna in spet z denarjem povezana elastičnost zunajzakonske zveze. In nova neenakost pred zakonom.

Ali bo kdo še tako nor, da bo stopil v jarem (=lesena vprežna priprava, ki se da živali na vrat, navadno za par živali; SSKJ) zakonske zveze, ki je tako neelastičen?