U. Urbas, Siol.net: Simona Dimic je simbol 25. obletnice Slovenije

Oprostilna sodba za tri nekdanje državne bančnike je uradna potrditev miselnosti te države, kjer velja: Nam se je bančna luknja zgodila sama od sebe, nihče ni za nič odgovoren, vsi so želeli samo dobro. Ljudstvo pa naj odplača vse zablode.

Bolj ko se bliža 25. obletnica državnosti, bolj silovito se kaže popolna izgubljenost v prostoru in času. Današnja oprostilna sodba bančnikom je simbol, kaj so za sodstvo in tožilstvo zavržena dejanja in kaj bagatelna, zaradi česa se gre v tej državi v zapor in kaj se lahko nekaznovano počne. Simona Dimic pa je simbol 25 let stare Slovenije: nekaterim je tako kot na dvoru Ludvika XVI. vse dovoljeno.

Lahko nas posiljujejo, izobražujejo ali razsvetljujejo, mi vztrajamo, kako je bilo v socializmu lepo, kako ekonomske zakonitosti za nas ne veljajo, kako je denar neomejena dobrina. Obenem nič ne naredimo, da bi bila Slovenija pravičnejša država. Raje “bluzimo” z vodo v ustavi, kajti ustavnega določila, da je Slovenija pravna država, nočemo uresničiti.

Državna banka je naš bankomat

Poglejmo pet dejstev o posojilu Simoni Dimic in njenemu očetu:

  1. Leta 2009 je uprava NLB, vodil jo je Draško Veselinovič, svojim strokovnim službam naročila, naj najdejo rešitev za posojilo Simoni Dimic.
  2. Upokojenec Viktor Dimic, takrat star 75 let, je prejel 30-letno posojilo v višini 350 tisoč evrov. Po bančnem načrtu ga bo odplačal v starosti 105 let.
  3. Simona Dimic je prav tako prejela 350 tisoč evrov posojila za 30 let, kot vodja premierjevega kabineta je imela plačo okoli 2.500 evrov bruto. V banki so presodili, da sta ta služba in njen prihodek prihodnjih 30 let zagotovljena.
  4. Sodnica Barbara Črešnar Debeljak je danes o strokovnih kriterijih podeljevanja posojil v državnih bankah jasno povedala: “Draško Veselinovič je zagotovo imel vpliv na odobritev kredita, a tega ne gre kriminalizirati.”
  5. Dejstvo je, da smo od leta 2008 NLB dokapitalizirali z natanko dvema milijardama evrov in pol (2.505 milijonov). Zaradi odgovornosti za bančno luknjo ni bil obsojen še noben bankir.

Kurji tatovi so v zaporu

Vam kaj pomeni ime Janko Hriberšek? To je bil inštruktor v avtošoli Posavc. Začel je goljufati, od kandidatov za vozniški izpit je sprejemal plačilo, ki pa ga ni nakazal v avtošolo. Skratka, kradel je svojemu delodajalcu, sam priznava 135 ukradenih ur vožnje s kandidati, delodajalec mu očita 270 ukradenih ur. Sodišče ga je obsodilo na 11 mesecev zapora.

Če verjamemo delodajalcu o številu ur in brez popusta, je Janko Hriberšek moral v zapor za 11 mesecev zaradi kraje sedem tisoč evrov.

Bančniki niso nič krivi

Islandci so vodilne bančnike, ki so bili odgovorni za polom, že zdavnaj obsodili na zaporne kazni. Nam najbližji severni sosedje so šefa Hypo banke Wolfganga Kultererja zaradi zlorabe položaja že pred nekaj leti poslali v zapor. V zaporu so tudi nekdanji vodilni avstrijski bančniki iz bank Bawag in EuroInvest Bank.

Zaradi zlorabe položaja v Sloveniji ni bil obsojen še noben bančnik. Tožilstvo, sodstvo in centralni bančniki s prstom kažejo drug na drugega.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.