Še ena o razdeljenosti slovenskega naroda

Vir: blog Jinov svet. Miha Movrin piše v Časniku o Dveh Slovenijah, mnogih Slovenijah in z njim se vsekakor strinjam. Teoretično.

Ideja dveh Slovenij, ki je zadnje čase spet precej v obtoku, je variacija na staro temo. Terminologija se spreminja, toda podoba o usodni razcepljenosti Slovencev na dva tabora sega v dokaj oddaljeno slovensko duhovno zgodovino, v čas porajanja konflikta med katolištvom in svobodomiselstvom.

Potem razpreda dalje, da v resnici poznamo več Slovenij in da gre pri ‘klerikalcih, liberalcih, pomladnikih, kontinuiteti, levo, desno,’ za prazgodovinske pojme, ‘ki danes povejo zelo malo, vsekakor pa ne dovolj.’ Gotovo. Toda sam bi dodal, da kljub temu vedno znova pademo v dva tabora, med katerima ne more biti srednje poti. Oziroma, tisti, ki to skušajo narediti, so ali razglašeni za izdajalce, ali izrinjeni na rob, ali pa se sploh ne javijo, da ne bi razjezili okolice.

Neumno je ljudi deliti v dva tabora, a to se vseeno dogaja in poti iz tega dualizma nekako ne najdemo. Potem pride do tega, da je res lahko nek pripadnik NSi-ja socialno usmerjen, a se ne bo nikoli povezal s socialnimi demokrati, da lahko pripadnik Pozitivne Slovenije nasprotuje istospolnim skupnostim, a bo vseeno ali tiho, ali pa bo ponavljal za prevladujočim sporočilom stranke. Kar pravim je, da imamo dva tabora, ki vedno znova disciplinirata različno misleče. Ti lahko ali oddidejo ali pa se prilagodijo. Sobivanje je težko. Če to prenesemo na DZ, bo le v izjemni primerih mogoče videti, da se bodo recimo pripadniki stranke A, ki so v taboru A, pri glasovanju pridružili pripadnikom stranke B v taboru B pa še tedaj bodo na njih lahko letele kritike, da so se prodali, kje pa, da so pač uporabili svojo glavo in da zaradi tega še niso prestopili v tabor B.

Pomislite na Pahorja in na njegovo sredinskost in kolikokrat so se pojavila vprašanja, ali ni v neki navezi z Janšo. To se utegne še kako pokazati, če se bo odločil kandidirati na predsedniških volitvah, čeprav ga bo pri tem vodil predvsem njegov interes in interes stranke.