Samaras polaga upe v Kitajsko

SamarasPo poročanju francoske AFP se je pred kratkim grški premier Antonis Samaras mudil na 4-dnevnem obisku Kitajske, v spremstvu 60 članske delegacije grških poslovnežev. Namen njegovega obiska je pomagati grškemu gospodarstvu s privabljanjem kitajskih investicij in spodbujanjem grškega izvoza na velik kitajski trg.

S Kitajske se je Samaras vrnil poln pričakovanj. »Menim, da nam je uspelo pritegniti investitorje, ki sedaj vidijo pravšnji trenutek za vlaganje v Grčijo. Govorim lahko samo o pozitivnih izkušnjah tega obiska, saj nam bo sodelovanje odprlo vrata k prihodnosti, nova delovna mesta ter priložnost, da mladi ostanejo v državi«, je dejal Samaras.

Samaras se je srečal z najvišjimi kitajskimi predstavniki oblasti. Kitajske investitorje pa je povabil k sodelovanju in poudaril, da sta državi ena drugi še kako potrebni, tako na gospodarskem kot političnem področju. »Kitajsko gospodarstvo raste, se razvija in investira po celem svetu. Grčija pa se je pogreznila v krizo, vendar je sedaj na poti okrevanja in so ji potrebne investicije«, je še izjavil Samaras.

»Izplen« tokratnega pomembnega obiska govori, da bodo kitajske turistične agencije z agresivnejšim oglaševanjem promovirale letovanja kitajskih turistov v Grčijo. Grki pričakujejo več milijonov kitajskih nočitev. Kitajci so izrazili interes za vlaganje v grške železnice, letališča, telekomunikacije in energetiko. Pričakuje se, da se bo trgovinska menjava med državama leta 2015 podvojila in bi naj znašala okrog 6 milijard evrov.

Foto: welt.de