Kako bo, če Rusija in Kitajska skleneta pakt proti Evropi?

Pripadniki kitajske in ruske mornarice med skupnimi pomorskimi vajami v Južnokitajskem morju, Zhanjiang, provinca Guangdong, 14. september 2016. (ZUMA Press/Global Look Press/https://si.rbth.com/news)

Leta 1939 sta Stalin in Hitler sklenila pakt o nenapadanju, katerega dodaten tajni protokol je bil iskra, ki je zanetila vojno v vsej Evropi. Zato govorimo tudi o paktu proti Evropi. Pobudnik tega pakta je bil Stalin, ki se je čutil slabo pripravljenega na morebiten spopad s Hitlerjevo Nemčijo. Hitler je pa z veseljem sprejel roko komunista, saj mu je ta pakt omogočil nemoteno mesarjenje v zahodni Evropi, pridobil pa je tudi mejo z Sovjetsko zvezo, kar je olajšalo poznejši napad na to trdnjavo komunizma. S tem ko so Nemci podarili Stalinu vzhodno interesno sfero, so v Stalinu zadovoljili njegovo žilico za osvajanje ozemelj in širjenje rdečega cesarstva.

Vladimir Putin se trudi, da bi znova sestavil razpadlo Sovjetsko zvezo, in z uspehi zdravi svoje travme iz časa razpadanja SZ

Putin napovedal je ustanovitev arhiva, v katerem naj bi bili zbrani dokumenti, slike in filmsko gradivo o drugo svetovni vojni.

Ob spremljanju dogajanja na ruski meji z Ukrajino se mi je zopet pojavila misel o paktu proti Evropi. Sedanji predsednik Ruske federacije Vladimir Putin z svojim obnašanjem do sosedov in zahodne Evrope ne skriva sorodnih potez z Stalinom in Hitlerjem. Pri vseh razgovorih in pogajanjih s Putinom morajo pogajalci in analitiki njegovega početja imeti vedno pred očmi, da imajo opravka z oficirjem zloglasne obveščevalne službe iz časov Sovjetske zveze KGB.

Matevž Sedej: Kitajski sindrom

Kot mlad oficir je bil Putin poslan v Dresden, v takratno Nemško demokratočno republiko, da vodi obveščevalno službo, naperjeno proti zahodni Evropi, v kateri je videl velikega nasprotnika svoje komunistične države. Zanj je bil propad komunizma in razpad Sovjetske zveze tudi osebna katastrofa. Naenkrat je padel s položaja pomembnega oficirja KGB-ja v vlogo taksista v Sanktpetersburgu. Njegov organizacijski talent mu je pomagal, da se je kmalu povzpel iz nepomembnosti do prvega moža v Ruski federaciji. Verjetno so bile njegove travme iz časa razpadanja SZ, ko je videl krivce za to v zahodnem svobodnem svetu, podobne tistim, ki jih je imel Hitler ob svojih osebnih neuspehih, za katere je dolžil Jude.

Tamara Griesser-Pečar: Poskus revizije Hitler-Stalin pakta v Rusiji

Da bi spet skrpal skupaj nekdanjo Sovjetsko zvezo, je do sedaj uporabil vse možne metode. Od finančne in vojaške pomoči do groženj in celo agresijo in okupacijo tujega ozemlja, kot smo videli v Ukrajini. Zahodni svet je zaradi tega kazal veliko nejevoljo, več pa že ne. Mlahavost zahoda je razumel kot znak nemoči in je do sedaj vse svoje projekte uspešno izpeljal. Tudi v Siriji mu je uspelo obdržati in utrditi vodilni položaj in zaščititi diktatorja Assada. To pa seveda ne le po lastni zaslugi, ampak tudi s pomočjo Kitajske, ki je tako kot Rusija v OZN blokirala vse resolucije, ki bi omogočile poseg v sirsko dogajanje.

Kako bo, če Rusija in Kitajska skleneta pakt proti Evropi?

Sedaj pa si poglejmo, kaj so kitajski svetovni strateški cilji. Potem ko so uspešno pogoltnili finančno oazo Hongkong in ga že brez resnega vmešavanja zahoda vključili v svoj politični sistem, razmišljajo Kitajci naprej. Pred njimi leži Tajvan, ki je samostojna, uspešna država brez komunističnega sistema. Ampak Kitajcev ne moti le to. Tajvan je v svetu vodilna sila v proizvodnji mikročipov in tudi proizvodnih strojev. Zato je velik interes Kitajske, zlepa ali zgrda se dokopati to te izredno pomembne tehnologije, ki bi ji dodatno omogočila vplivati na svetovno gospodarstvo in politiko. Ker pa ima Tajvan zahodne garancije za svojo nedotakljivost, pri čemer igrajo odločilno vlogo ZDA, se Kitajska zaveda, da odprta vojaška operacija ne bi bila enostavna in gotovo njej sami prej škodljiva kot koristna.

Tamara Griesser Pečar: Putinovo spreminjanje zgodovinopisja

Če pa obnašanje Ruske federacije in interese Kitajske gledamo kot skupen problem zahoda, pridemo do zanimivih ugotovitev. Torej, kaj bi bilo, če bi bili zopet priče podobnega pakta, kot sta ga svoj čas sklenila Stalin in Hitler? To pot  med Kitajsko in Rusko federacijo? Obe strani bi lahko svojo agresijo na Tajvan in Ukrajino uskladili in tako sile zahoda razcepili. Tukaj je še velik problem cagavo obnašanje Nemčije, ki je sicer gospodarski velikan, a politični palček. Nemški kancler Olaf Scholz do sedaj še ni pokazal Putinu zob. Sicer je v zadnjem pogovoru v centrali Nata pokazal popustljivost, kar zadeva severni plinovod, a na mestu bi bilo tudi malo zagroziti z dobavami orožja Ukrajini. Da je Nemčija zaradi svoje zgodovinske preteklosti glede tega bolj zadržana, je sicer razumljivo, a na kraju nosi sedaj velik del odgovornosti za varnost Evrope. Temu se ne bo mogla izogniti.

Zahodni, svobodni svet mora storiti vse, kar je v njegovi moči, da ne bo kdo res prišel na idejo o paktu proti Evropi.