S. Toplak, Finance: Od mistra etike do kralja afer

Če bi Cerar naredil kaj pametnega, se nihče ne bi ukvarjal z njegovimi aferami. Tako pa je nališpan v etiko in gol pri idejah, kompetencah in rezultatih.

Pri oceni, ali je verjetno, da je Miro Cerar, predsednik vlade in samooklicani mister etike, javno izjavil, da je imel soglasja delodajalca, čeprav jih ni imel, je odgovor ne. Ne zato, ker bi kdo verjel, da Cerar ne laže. Ampak zato, ker ni verjetno, da je po izkušnjah z »nisem seksal s to žensko« in »nisem lastnik Ultre« katerikoli politik lahko tak diletant, da si sam nastavi past. In zdaj ne gre več za to, ali je Cerar taka soglasja v skladu z zakonodajo potreboval. Takoj, ko je sam omenil soglasja, je namreč spoznal, da bi bilo delati brez teh soglasij z vidika njegove vzvišene in oh in sploh etike problem. In res je problem. Z dežja pod slap. Cerarjeva etika velja samo za druge.

V približno 200 dneh vlade Cerar ni naredil nič, razen da se vsak dan otepa kakšne nove afere, ki se izkaže za sistemski problem, ki ga Cerar niti ne poskuša reševati.

1. Predsednik vlade ne obvladuje policije, kar je jasno pokazal primer Bratušek. Policija je vdrla v pisarno predsednika vlade! Alenka Bratušek bi morala takoj vložiti interpelacijo proti notranji ministrici, če že Cerar ne zna tega poštimati. Kdo vodi državo, policija ali Cerar? In naprej, policija in tožilstvo se po lastnih besedah – pa ne mislim nujno le primera Bratušek – ukvarjata z vsemi ovadbami, ki pridejo – ne glede na to, ali so pametne ali ne! Zakaj? Zato, ker policistom nihče ne zaupa, da so pošteni in se bodo strokovno – ne pa po zvezah in poznanstvih ali politiki – odločali, kaj je pametno! Zato imamo sistem, da morajo delati vse. Če bi Cerar prek notranje ministrice in šefa policije jutri spremenil sistem, da bi pokazal, da imamo policiste in njihove šefe, ki so pošteni in jim je vredno zaupati, da bi delali pametno, ne pa veliko, potem bi dal rezultat. Tako pa se ne bo spremenilo nič. Ker Cerar vsem zaupa. Samo Cerarju nihče več ne more.

2. Cerar je za pravilnik o mobingu za šole in vrtce zaračunal 7.500 evrov?! Vsaki ustanovi je za isti pravilnik poslal račun 500 evrov, spremenil je le naslov? To je tako, kot stečajni upravitelji za dvig roke na skupščini, na katero jim sploh ne bi bilo treba iti, računajo nekaj tisoč evrov na račun upnikov ali pa za 100 poslanih enakih opominov računajo 120 evrov za vsakega. Pravilnik o mobingu naredi vsak pravnik podjetja v enem popoldnevu! Ko smo povpraševali po cenah na trgu, ga naredijo za 700 do 1.500 evrov. Oprostite, vse drugo je kraja javnega denarja. To je tako, kot profesorji ekonomije delajo študije in modele za podjetja, ki jih sploh ne potrebujejo. Da lahko zakasirajo, je dovolj, »da jih tako zakomplicirajo, da jim noben pametnjakovič ne more srati po glavi.«

Cerar je natančno enak. Logično je, da Cerarjeva vlada nima moči, da v zares pomembnih točkah spremeni stečajno tarifo in nadzira lupljenje upnikov. Logično, da Cerarjeva vlada za uspeh jemlje par milijončkov prihranka pri plačah javnih uslužbencev, če pa so šole premieru dajale zasebni bogat biznis. Kako naj jih stisne? A ni nič hvaležen?

Če bi Cerar jutri odločil, da ne bo nobenega izplačila plač na univerzah, dokler ne poštimajo pogodb o zaposlitvi tako, da bo šel javni denar univerzam in fakultetam, ne pa večinoma v zasebne žepe profesorjev, bi bil dober premier. Ampak to se ne bo zgodilo. Cerar se bo raje pridružil spinu profesorjev, da kaj zganjamo hajko in ali bi radi, da profesorjem ugrabljajo otroke. Da vas ni sram, spoštovani profesorji!

3. Cerar ima ministra za finance Dušana Mramorja, tudi profesorja, ki se je vso svojo politično kariero zavzemal za davčno progresijo, svoje lastne prihranke pa je recimo imel v Luksemburgu. Ministra za finance, ki je bil tudi dekan fakultete, pa ni ničesar storil, da bi profesorji več delali za fakulteto, ki jim je dala ime, slavo in še plačo, ne pa za svoje lastne žepe. Imamo vlado, ki jo hudo motijo svetovalne pogodbe na DUTB, ne pa zasebne svetovalne pogodbe javnih šolnikov.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.