S. Kovač, Finance: A. Bratušek o proračunu laže

Premierka Bratuškova se je v zadnjih dneh ob predstavitvi predlogov proračuna za leto 2014 spet pohvalila z dosežki svoje vlade, da so se izboljšale razmere na trgu dela in povečal izvoz, ter med dosežki te vlade poudarila celo to, da je edini davek, ki se je povišal, davek na dodano vrednost (DDV). Podatki iz grafa o gibanju stopnje brezposelnosti od marca, ko je vlada Bratuškove prevzela oblast, kažejo, da se je sezonsko prilagojena stopnja brezposelnosti med marcem in julijem povišala z 11 na 11,2 odstotka. Trditve premierke o izboljšanju razmer na trgu dela so torej neresnične, saj so se razmere še poslabšale (glej graf Stopnja brezposelnosti).

graf stopnja brezposelnosti

Bratuškova se rada pohvali tudi z rastjo izvoza v času njenega mandata za 2,3 odstotka, ki se je menda okrepil zaradi ukrepov njene vlade. Pri tem seveda ni navedla, kateri so tisti čudežni ukrepi, ki so spodbudili povpraševanje v Nemčiji ali drugih državah, kamor izvažajo slovenska podjetja. Teh ukrepov Bratuškova tudi ni mogla navesti, saj jih sploh ni bilo. No, če bi Bratuškova denimo znižala davke, in ne zvišala, bi lahko govorili, da se je zaradi nižjih stroškov dela povečala konkurenčnost slovenskih izvoznikov.

Tretja neresnica, s katero se hvali Bratuškova, je njena izjava, da je edini davek, ki ga je dvignila njena vlada, DDV. Tudi to ni res, saj smo ob višjem DDV dobili tudi višji davek na igre na srečo in s spremembo zakona o dohodnini tudi višjo dohodnino. Pred vrati so tudi višje prispevne stopnje za zdravstvo, ki naj bi po ocenah vlade v zdravstveno blagajno prinesle dodatnih 70 milijonov evrov. Za prihodnje leto je predviden tudi davek na nepremičnine, ki naj bi po vladnih projekcijah v proračun prispeval 240 milijonov evrov.

Med največjimi dosežki proračunskega predloga za prihodnje leto vlada poudarja načrtovan primanjkljaj državnega proračuna v letu 2014 v višini milijarde evrov. Podatki iz grafa o gibanju proračunskega primanjkljaja po izbruhu krize lepo kažejo, da to sploh ni noben dosežek, saj je že Janševi vladi pod finančnim ministrom Šušteršičem uspelo leta 2012 zmanjšati primanjkljaj na 1,1 milijarde evrov. Pod vlado Bratuškove se bo letošnji primanjkljaj znova povečal na predvidenih 1,5 milijarde evrov, kar pomeni, da smo z vlado Bratuškove pri zmanjševanju proračunske luknje dejansko izgubili dve proračunski leti, saj bo prihodnje leto proračunski primanjkljaj podoben kot leta 2012 (glej graf Primanjkljaj državnega proračuna).

primanjkljaj proracuna

 

Vlada Bratuškove proračunski primanjkljaj v letu 2014 v višini milijarde evrov načrtuje na podlagi precej večjih davčnih prihodkov, ki naj bi se glede na letos povečali kar za pol milijarde evrov. Da je to čista fikcija, ki ne upošteva negativnih učinkov dvigovanja davkov v razmerah globoke gospodarske recesije, je minuli teden opozoril Egon Zakrajšek, ekonomist iz Feda: »Zvišanje davkov lahko v takšnih razmerah prinese prav nasprotno, še več sive ekonomije. Ocene o prihodkih so zelo optimistične, dvomim, da so na vladi znali izračunati, kakšni bodo dejansko. Smo stoodstotno na napačni strani Lafferjeve krivulje. Bruselj z ukrepi dolgoročno ne more biti zadovoljen, ker dobro vedo, kaj bi potrebovali.« (Bruselj dolgoročno ne more biti zadovoljen z ukrepi, Finance 182/2013)

O verodostojnosti vladnih projekcij o višjih davčnih prilivih v letu 2014 lahko utemeljeno dvomimo že na podlagi povsem napačnih napovedi o večjih davčnih prilivih od višjih stopenj DDV, ki so začele veljati 1. julija letos. Vlada Bratuškove je v svojem majskem programu o stabilnosti napovedala, da se bo zaradi višjih stopenj DDV letno v proračun nateklo 250 milijonov evrov, kar pomeni v drugi polovici tega leta dodatnih 125 milijonov. Po podatkih ministrstva za finance je bilo lani proračunskih prihodkov od DDV 2,905 milijarde evrov, po najnovejši proračunski vladni projekciji pa jih bo letos 2,956 milijarde, torej pičlih 51 milijonov evrov več kot lani in daleč od napovedanih 125 milijonov evrov. Torej se je že za drugo polovico tega leta vlada v svojih napovedih o večjih prilivih DDV zmotila za celih 74 milijonov evrov. Po enakem principu so napihnjeni tudi davčni prilivi od višjega DDV v proračunu za 2014.

Več: Finance