S. Granda, Družina: Pijanost besed

Z gornjo oznako je stanje slovenskega duha ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne najbolje označil dr. Jože Dežman. Napori predsednikov države in vlade, da bi dosegla za našo prihodnost krvavo potrebno minimalno spravo, so splavali po vodi. Kako malo je zanjo potrebno! Samo resnico je treba govoriti. Namesto tega so, kot pisatelj Vuga, zvonili z lažmi. Potrdila se je resnica, da prav laž in njene izpeljave – dali so jim skupno ime taktika – ostajajo glavno orožje komunizma. Ker je laž stara toliko kot človeštvo, temeljni problem niso lažnivci, ampak oni, ki jim nasedajo. Slovenci smo v tem ver­jetno brez konkurence.

Pijanost besed v obliki ušesom všečnih gesel se je letos še posebno razlila po slovenski deželi. Bolj kot zloraba in potvarjanje zgodovinskih obletnic so me motile socialne fraze. Vzklikati: »Delu čast in oblast!« je nam­reč norčevanje iz elementarne pameti. Delavec dela zaradi plačila, denarja, ki je posledica spoštovanja in odgovornosti, ne pa časti in oblasti, ki ju namesto njiju najprej ponujajo, nato pa si ju v njihovem imenu prisvojijo komunisti. Govoriti danes o časti in oblasti, ko desettisoči ne dobivajo plač ali pa so te tako majhne, da od pokojnin ne bo mogoče živeti, je norčevanje iz ljudi. Če bo šla Slovenija po dosedanji poti, bomo postali družba revežev in socialnih podpirancev. Težak položaj delavcev­ in upokojencev je bistveno hujši kot vse drugo. Tako kot ne priznajo svojih zločinov, ne priznajo niti dejstva, da smo danes tam, kjer smo, zaradi njihovega načina vodenja gospodarstva, ki se ni pravočasno moderniziralo in je ob stiku z moderno­ konkurenco propadlo.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.