S. Granda, Družina: Istospolni žrtev protiverskega boja

Po sklepu ustavnega sodišča bo referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih­ parov izenačuje s pravicami hete­rospolnih parov. Razburjenje za­govornikov novele je veliko in samo pričakujemo, kdaj se bodo pojavile zahteve, da ustavno sodišče razpustimo. Podobno smo brali o slabi banki, ker si je drznila vpletati se v dediščino ekonomskega imperija Ivana Mačka – Matije oziroma stare Udbe.

Sklep ustavnega sodišča se ujema s koncem rimske sinode. Tudi v zvezi z njo so nekateri napovedovali spremembe stališč o istospolnih, ki jih Cerkev, ne glede na to, koliko se je v zgodovini spreminjala, ne more sprejeti. Problemi istospolno usmerjenih so za številne v svetu najpomembnejši. Nedavno smo lahko spremljali kritike Ukrajine, ki ji Evropa ni pripravljena zadostno pomagati, da bi preživela, za pravice istospolnih pa je pripravljena vložiti vse sile. Te so očitno nad temeljnimi državljanskimi standardi. Za mnoge pri nas so te očitno tudi nad begunsko krizo.

Cerkev posebnih stališč do isto­spolnih nima oziroma so zanjo istospolna razmerja grešna kot vrsta drugih človeških lastnosti. Tudi njeni pripadniki niso bili, niso in verjetno ne bodo imuni pred njimi. Zato v stališčih njenih pripadnikov v resnici ne gre za odnos do istospolnih, ampak za nasprotovanje zlorabam te človeške nagnjenosti v proticerkvene namene. Ni skrivnost, da so naj­ostrejši zagovorniki novele zakona največji ne samo nasprotniki, ampak sovražniki Cerkve. Ker je obračunavanje z njo protiustavno in eden najbolj eklatantnih primerov nestrpnosti, napad nanjo javno ni »frontalen«, ampak segmentiran – na posamezne vred­note.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.