Rusija in Norveška razdelili morje brez arbitraže

Rusija in Norveška sta sklenili dogovor glede morske meje v Barensovem morju. S tem je končan štiridesetletni spor glede območja, za katerega predvidevajo, da je bogato z nafto in zemeljskim plinom. Arktično morje ni zanimivo samo zaradi izkoriščanja mineralnih goriv, ampak tudi zaradi ribolovnih pravic. Gre za najpomembnejši gospodarski dejavnosti Norveške.

Državi se nista mogli zediniti zaradi načina določitve morske meje. Rusija je osporavala v pomorskem pravu običajni metodi, ko se meja določi na osnovi otokov. Kot izhodišče je zahtevala kopensko mejo, ki ji je bolj ustrezala. Z nedavnim dogovorom sta si državi razdelili na polovico približno 175.000 km2 ozemlja med rusko in norveško mejno črto. Norveško nezadovoljstvo nad ruskim pristopom je javno izrazil zunanji minister Jonas Gahr Store, ko je dejal, da Rusija očitno še ni stabilna in predvidljiva država.

Po poročanju New York Timesa je dogovor omogočil izkoriščanje mineralnih goriv. Norveška ima pri tem veliko izkušenj in je že sklenila dogovor glede tehnološkega sodelovanja z Gazpromom.