Dimitrij Rupel: Fritzova izjava je prirejena političnim potrebam govornika

Fritzova izjava je prirejena – za današnje čase neverjetnim in škandaloznim – političnim potrebam govornika, nesmiselna in neresnična.

Kot sem prebral na portalu Vladimirja Voduška, je Ervin Fritz 12. januarja 2020 na zborovanju v Dražgošah omenjal tudi moje ime. Rekel je:

“Svoboda naroda in pridobitve socialistične revolucije menda niso bile tisto pravo. Najde se celo kak bivši član Partije, Dimitrij Rupel, ki je lani objavil zanj pomembne datume v Zgodovini Slovencev in v letu 1945 ni niti omenil zmage nad zavojevalskim fašizmom in nacizmom. Ta, zanj ni bila pomembna. Seveda pa je dal na svoj seznam povojne poboje kvizlinških sil.”

Fritzova izjava je prirejena – za današnje čase neverjetnim in škandaloznim – političnim potrebam govornika, nesmiselna in neresnična.

Prvič: “svoboda naroda” in “socialistična revolucija” sta pojma, ki se izključujeta.

Drugič: izključujeta se tudi “Partija” in Dimitrij Rupel. Iz zveze komunistov so me, kot sem večkrat napisal že sam, izključili leta 1973, torej pred 47 leti, med služenjem vojaškega roka v Jugoslovanski ljudski armadi. V zvezi s tem moram ponoviti, da so me izključili na podlagi nesmiselnih govoric; da sem imel pozneje zaradi te izključitve velike težave v službi, navsezadnje pa sem bil vesel, da sem potem živel zunaj sistema, ki je leta 1991 poskušal uničiti slovensko državnost in demokracijo.

Tretjič: lani nisem objavil nobene “Zgodovine Slovencev”, v kateri bi bil zanemaril zmago nad fašizmom in nacizmom. Napisal sem več sto člankov in nekaj knjig, v katerih ni govora o zmagi nad fašizmom in nacizmom, ker so posvečene drugim temam. Sem pa napisal več sto člankov in nekaj knjig, v katerih je govor o zmagi nad fašizmom in nacizmom.

Četrtič: Fritz seveda ne omenja, da sem na zborovanju v Dražgošah leta 1995 nastopil tudi jaz. Moj govor je bil seveda boljši od Fritzovega, za dokaz svojega spoštovanja zmage nad fašizmom in nacizmom pa prilagam podatek o objavi: Dimitrij Rupel, “Dražgoška bitka (Nagovor ob 53. obletnici, Dražgoše, 8. januar 1995)”, Edinost, sreča, sprava, Ljubljana 1996, str. 220-224.