Rupel o Pahorjevih “off the record”

“Hudo mi je, da se je tako dogajalo. Vsi skupaj bi morali biti malo bolj pametni, se malo zavedati posledic tega, kar govorimo,” je opomnil Rupel, ki upa, da Pahorjeve izjave ne bodo imele posledic. “Gospod Pahor je predvsem sebi onemogočil določene stike, poti. Marsikaj se reče o državah, ampak, če si predsednik vlade, se to interpretira kot neko uradno stališče, tudi če je bilo izrečeno neuradno. Kar spomnite se, kaj je bilo s Ferencem Gyurcsanyjem, prejšnjim madžarskim premierjem, ki je na nekem strankarskem zborovanju govoril o tem, da so lagali pred volitvami, in ga je to spremljalo celotni mandat. To so stvari, ki so za našega predsednika vlade zelo neprijetne, zelo škodljive,” je prepričan.

So to tudi škodljive stvari za državo? “Za državo samo … Marsikdo se bo malo nasmihal, ampak to je tako kot zgodba iz WikiLeaksa. Saj ni bilo kakšne velike materialne škode, ampak ljudje se nasmihajo. Človek izgubi ugled. To ni dobro. Želim si, da bi bilo čim manj škode,” je še dejal Rupel.

/ … /

Na pobudo novinarjev pa se je predsednik vlade Borut Pahor dotaknil tudi političnih razmer na Madžarskem: “Na Madžarskem se je zgodilo nekaj, kar mislim, da se pri nas kljub vsemu ne bo. Na Madžarskem je Orban zmagal z zares prepričljivo večino. /…/ Jaz imam svoje mnenje o Janši, ampak Orban gre čez Janeza v tem smislu. Ko bo Madžarska nehala predsedovati EU-ju, bo imel Orban politični pogreb. Že zdaj, ali ste kje videli Orbana kot šefa predsedujoče države, ki bi govoril v imenu EU-ja? Takoj, ko bo konec predsedovanja, bo Madžarska izolirana. /…/ Njih je vrgel iz tira zakon o medijih, vrgel jih je iz tira zakon o državljanski pravici, vrgla jih je iz tira novela ustave. Povsod je Orban pokazal, da absolutno ne bo dopuščal nobene kritike vlade in da želi imeti red in mir in disciplino.”

Več: MMC RTV SLO