RtvSlo: V Kijevu vojne razmere, umrlo 25 ljudi

V Ukrajini je še vedno napeto, saj se spopadi med protestniki in policijo, ki so se začeli v torek zvečer, nadaljujejo tudi danes. Predsednik Viktor Janukovič je ob tem izjavil, da so protestniki prestopili mejo.

V Kijevu so v torek zvečer izbruhnili nasilni spopadi med policijo in protestniki. Policisti so obkolili protestnike na Trgu neodvisnosti in nad njimi krenili z vodnimi topovi, šok granatami in gumijastimi naboji, ti pa so se na policijsko akcijo odzvali z metanjem zažigalnih bomb in kamenja, tako da je izbruhnilo več manjših požarov, odmevale pa so tudi eksplozije. Po podatkih ministrstva za zdravje je v spopadih umrlo 25 ljudi, med njimi tudi devet policistov in en novinar, več sto ljudi pa je ranjenih.

Tudi sredino jutro je na kijevskem trgu precej podobno. Kot poročajo mediji, je mogoče slišati eksplozije in videti več požarov, spopadi med policijo in protestniki pa se nadaljujejo. Protestniki zaenkrat še držijo svoje položaje, na barikadah pa zažigajo pnevmatike. Opozicijski voditelji jih že vso noč pozivajo, naj se ne predajo. “To je otok svobode in branili ga bomo do konca,” je ponoči dejal Vitalij Kličko.

Spopadi so se iz Kijeva razširili tudi v druga ukrajinska mesta, o nasilju poročajo iz mest Ternopil, Lvov in Ivano-Frankovsk. Kot je poročala ruska agencija Itar-Tass, naj bi približno 2.000 protestnikov napadlo kasarno vojaške divizije v Lovovu in skozi vrata metalo kamenje in molotovke. Poškodovanih naj bi bilo 30 vojakov.

“Opozicija je prestopila mejo”

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po silovitih spopadih v Kijevu nagovoril narod in dejal, da so protivladni protestniki prestopili mejo, saj so skušali oblast prevzeti z orožjem. “Voditelji opozicije niso upoštevali načela demokracije, po katerem se oblast pridobi z volitvami in ne na ulici. Prestopili so mejo, ker so pozvali ljudi, naj primejo za orožje,” je dejal.

“To je očitna kršitev zakona in tisti, ki so odgovorni, se bodo morali soočiti s pravico,” je zagrozil predsednik, ki je opozicijo v torek pozval, naj se distancira od skrajnežev, ki spodbujajo nasilje, saj lahko še vedno ustavijo spopade. Podobno oster je bil tudi generalni državni tožilec Viktor Pšonka, ki je zatrdil, da bodo predstavnike opozicije, ki so odgovorni za nasilje, kazensko preganjali.

Kličko: Janukovič noče umakniti policije

Torkovo nočno srečanje Janukoviča s predstavniki opozicije, kjer so govorili o izhodu iz politične krize, se je sicer končalo brez uspeha. Eden od vodij opozicije, Vitalij Kličko, je po srečanju dejal, da je razočaran, ker predsednik noče poslušati opozicije, ne namerava umakniti policije in prenehati s krvavim napadom na protestnike. “Vse, kar ima, je zahteva po takojšnjem končanju protestov in umiku protestnikov. A trenutno je bolj pomembno ustaviti spopade,” je še povedal Kličko.

Več lahko preberete na MMC RtvSlo.