rtvslo.si: Razmislek o slovenskih begunskih zgodbah

O slovenskih beguncih v Avstriji

Če danes besedo begunec spremlja negativen prizvok, pa bi se bilo dobro spomniti na slovenske begunce v Avstriji, ki so po letu 1945 pisali zgodbo o izjemni organizaciji in močni nacionalni zavesti. Muzej novejše zgodovine Slovenije se jim poklanja z gostujočo razstavo.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo danes ob 18.00 odprli gostujočo razstavo arhivskih fotografij o slovenskih beguncih v Avstriji po letu 1945. Fotografije razkrivajo zgodbe okoli 6000 Slovencev, ki so nekaj let preživeli v begunskih taboriščih v Avstriji in bili kljub hudim razmeram in pomanjkanju dejavni na področju kulture, šolstva in obrti.

Na Rafaelovi družbi, Središču Slovencev v zamejstvu in po svetu hranijo okoli 20.000 fotografij, ki govorijo o življenju slovenskih beguncev v Avstriji po letu 1945 in so nastali predvsem v dveh taboriščih – v Špitalu ob Dravi in Peggetzu pri Lienzu. Zanimivo je, da imajo mnogi motivi tudi umetniško vrednost. Iz fotografskega arhiva so oblikovali šest različnih razstav, ki že od leta 2006 krožijo po Sloveniji, v zamejstvu in po svetu.

Neutrudno delo zakoncev, ki sta vse to doživela

Razstava, ki bo gostovala v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, je nastala leta 2014. Obsega 242 fotografij, ki so razporejene po posameznih temah, opremljene s podnapisi, ki sta jih v preteklih letih z vezmi po celem svetu vestno zbirala zakonca Majda in Alojz Starman iz Špitala, nekdanja taboriščnika.

Več lahko preberete na rtvslo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.