Revščina je v EU prisotna v škandaloznih razsežnostih

Socialna akademija je danes 13. 9. 2010 na novinarski konferenci predstavila program in glavna načela letošnjega Socialnega tedna, ki bo trajal od ponedeljka 13. 9. do sobote 18. 9. 2010. V cerkvenem pastoralnem letu dobrodelnosti in solidarnosti je Socialni teden 2010 še posebej usmerjen v odpiraje vprašanj in iskanje odgovorov o revščini in socialni izključenosti.

Na novinarski konferenci so kot govorci nastopili Matej Cepin, direktor Socialne akademije, Alojzij Štefan iz zavoda Pelikan, ki v okviru slovenske Karitas deluje proti zasvojenostim in Ivan Kukar, predavatelj o temi Pokojninsko in zdravstveno zavarovanje v Sloveniji.

Dogodki po vsej Sloveniji

V letošnjem Socialnem tednu bo teklo 30 različnih dogodkov – predavanj, okroglih miz, pogovornih večerov, delavnic. Pri organizaciji s Socialno akademijo sodeluje 35 različnih partnerjev. Začelo se bo v ponedeljek 13. 9. 2010 ob 19.30 z uvodno okroglo mizo v Galeriji Družina, katere gostje bodo dr. Edi Kovač, dr. Jože Mencinger in Alojzij Štefan.

Celotno organizacijo povezujejo vodilna načela

Direktor Matej Cepin je predstavil organizacijska načela: vzpodbujanje dialoga in vključevanja (participacija), biti blizu skupnostim in posameznikom, vsak ima kaj povedati in povečevati sinergetski učinek organizacijskih partnerjev.

Proti revščini je treba ukrepati takoj.

Alojzij Štefan iz Zavoda Pelikan je dejal, da je revščina v EU prisotna v škandaloznih razsežnostih. Za odpravljanje revščine je potrebno videti dejanske razmere, jih ozavestiti, odpirati vprašanja in iskati odgovore o vzrokih in socialnih krivicah, se v žrtve vživeti in ukrepati.

Sedanji socialni sistem v Sloveniji je dolgoročno nevzdržen

Po besedah Ivana Kukarja je socialni sistem v Sloveniji, katerega osnova sta pokojninska in zdravstvena struktura,  treba postaviti na nove temelje. Za to je potreben družbeni konsenz, ki pa ovirajo parcialni interesi različnih družbenih skupin. Osnova konsenza je solidna in trajna gospodarska rast.

Vizija Socialnega tedna

Socialni teden poteka letos v Sloveniji drugič, v Evropi pa ima že stoletno tradicijo. Organizator Socialna akademija ima vizionarsko zamisel, da bo socialni teden nadaljeval vsako leto in ga vsebinsko poglabljal ter krajevno širil.