Reporter: Škof Glavan – Vrh cerkve zaposloval ‘mariborski problem’

V letu po odstopu nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška je škofovsko konferenco po besedah njenega predsednika Andreja Glavana najbolj zaposloval “mariborski problem”. Prav ta je po nekaterih informacijah razlog, da novih nadškofov še ni. Teolog Janez Juhant kot razlog navaja zapletene razmere tako v Cerkvi kot družbi pri nas.

Stres in Turnšek sta z nadškofovskih mest odstopila 31. julija lani. K temu ju je papež pozval zaradi njune vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije.

Glavan zaradi prezaposlenosti manj pogosto obiskuje bolne in ostarele

Novomeški škof Glavan pravi, da se je njegovo delo po tem, ko je bil pred okoli letom dni imenovan za apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in je prevzel tudi vodenje Slovenske škofovske konference (SŠK), zelo povečalo. Pri tem pa se, kot pravi, drži načela “Kar mora, to mož je storiti dolžan”. Ob tem pojasnjuje, da se nekatere zadeve lahko rešujejo po elektronski pošti, v veliko pomoč pa mu je tudi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Prezaposlenost se po njegovih besedah morda najbolj pozna na področju osebnih stikov in obiskov zlasti bolnih in ostarelih duhovnikov ter domov za ostarele, ki jih je prej redno obiskoval, letos pa je moral to opustiti. “Sem pa sprejel na obisk vsakega duhovnika in tudi mnoge druge ljudi, ki so zaprosili za sprejem,” je pojasnil za STA.

Glede dela v SŠK, v katerega je bil sicer vključen tudi že v preteklosti, Glavan pravi, da se “zadeve še nikoli niso tako zgostile kot prav v tem letu”. “Reševati smo morali toliko zadev, da smo imeli škofje od novega leta vsak mesec srečanje. Mislim, da kljub zmanjšanemu številu pastoralno aktivnih škofov nismo odložili nobene važnejše zadeve,” je dejal.

Po njegovih besedah jih je v tem letu najbolj zaposlovalo reševanje finančnih težav mariborske nadškofije, kolikor to zadeva škofovsko konferenco. Ni namreč konca pogajanj, poravnav in iskanja možnih rešitev, je dejal Glavan. Obenem pojasnjuje, da je to predvsem stvar tamkajšnje škofije. Kot pravi, gre za veliko tragedijo zaradi zgrešenih naložb, “v žepu nobenega od škofov ali duhovnikov ne bi našli tako rekoč nobenega evra, ki je s tem povezan”.

Lipovšek: Čuti se, da ni tiste zadnje avtoritete

Rešitev mariborskih finančnih težav nestrpno pričakujejo predvsem v mariborski nadškofiji, kjer upajo na čimprejšnjo rešitev, da bodo lahko “zadihali s polnimi pljuči”, je za STA dejal celjski škof Stanislav Lipovšek, ki od Turnškovega odstopa upravlja mariborsko nadškofijo. Kot pojasnjuje, tečejo dogovori z bankami upnicami, ki jih kot škof zgolj spremlja. “Strokovnjaki so neprestano na delu, tako da upamo, da bo to v doglednem času obrodilo neke sadove,” je dejal.

Glede povečanega obsega svojega dela v zadnjem letu pravi, da je to zanj velika obremenitev. “Že ena škofija je dovolj, zdaj pa je to delo krat dva,” je pojasnil. Kot pravi, to od njega terja veliko poti in udeležbo na veliko sejah, skuša pa narediti vse, kar je v njegovi moči. “Rešuje me samo to, da relativno dobro poznam situacijo v Mariboru,” pravi Lipovšek, ki je bil več desetletij v Mariboru. Ob tem dodaja, da so tudi duhovniki zelo razumevajoči in dobro sodelujejo.

Nekatere službe po njegovih ocenah delujejo naprej normalno. “Jasno pa je, da se čuti na vsakem koraku, da ni tiste zadnje avtoritete in tudi garanta vsega tega dogajanja,” je dejal za STA.

Imenovanja novih škofov se po Juhantovih besedah v zapletenih okoliščinah zavlečejo

Glavan in Lipovšek nimata informacij o tem, kdaj bi lahko bila imenovana nova nadškofa. Kot pravi Glavan, si ne upa napovedovati, kdaj bi to lahko bilo – napovedoval je že, da se bo to zgodilo do velike noči, pa se ni. Osebno pa vendarle pričakuje, da bi lahko do novih imenovanj prišlo jeseni.

Tudi Lipovšek pravi, da bomo “po enem letu menda pa le dočakali nekaj”. Obenem razume, da imajo ti procesi svoj potek in da imajo v pristojnem vatikanskem uradu veliko tovrstnih primerov z vsega sveta. “Pa tudi neka modrost je, da stvar zori in da se pač upoštevajo vsi vidiki,” je dodal.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.