Reporter: Predsednik Pahor z ustanovitelji Ameriško slovenske izobraževalne fundacije

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj, ob robu 9. Strateškega foruma Bled, v Vili Zlatorog sprejel Jureta Leskovca, Marka Vlasiča in Petra Rožiča, pobudnike in člane odbora direktorjev Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF). Predsednik republike je tudi častni pokrovitelj fundacije.

Dr. Jure Leskovec se je zahvalil predsedniku republike za častno pokroviteljstvo ter poudaril, da je tudi njegova podpora navdihnila slovenske študente v ZDA, da se pridružijo Fundaciji. Po njegovem mnenju takšno povezovanje pomeni odlično odskočno desko tako za osebni kot institucionalni razvoj in uspešno povezovanje.

Sogovorniki so spregovorili o šolskem sistemu, ki v tujini temelji na samostojnem, projektnem delu ter na praktičnih primerih. Prav je, da univerze študente vzgajajo v samostojne, razmišljujoče in inovativne ljudi in jih spodbujajo, da se trudijo dosegati svoj pravi potencial. Prav s povezovanjem ameriških in slovenskih univerz bodo lahko slovenski študentje spoznali tak način dela, kar lahko pripomore tudi k večji odprtosti slovenskih fakultet, programov in študentov. »Temu je namenjena tudi Fundacija, ki je za letos že razpisala tri raziskovalne štipendije, naš cilj pa je v prihodnosti ponuditi tudi reintegracijske štipendije, da bi se lahko Slovenci po študiju v tujini vrnili domov,« je dejal dr. Leskovec ter dodal, da z različnimi aktivnostmi spodbujajo kroženje možganov, saj opažajo, da slovenska država nameni veliko sredstev za študij v tujini, mladi pa se potem zelo težko vrnejo v Slovenijo.

Predsednik Pahor je izrazil prepričanje, da Fundacija ne bo le pripomogla k tesnejšemu sodelovanju mladih intelektualcev in slovenskih znanstvenikov v tujini, temveč bo tudi okrepila gospodarsko in kulturno sodelovanje med ZDA in Slovenijo.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.