Reporter, Nyberg pisal Cerarju: V primeru Sava smrdi po korupciji – kam je šel denar?

V primeru družbe Sava je povsod čutiti vonj po korupciji, je v današnjem pismu premierju Miru Cerarju opozoril razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg. Sprašuje ga, ali je izvzem Savinega premoženja iz DUTB – kar po njegovih besedah načrtuje vlada – v interesu Slovenije ali le Savinega vodstva.

Kot je v odprtem pismu, ki ga je danes posredoval z naslova svoje družbe Nyberg & Son, zapisal Nyberg, slovenski hotelirski in gostinski sektor “ni niti blizu” evropskim standardom, Sava Turizem, ki bi morala biti glavna zvezda Slovenije, pa zaostaja še bolj. Sprašuje se, kam je šel denar, saj se je lastnik Save Turizma, holding Sava, visoko zadolžil pri bankah, v hotele pa ni v zadostni meri investiral, zato ti niso konkurenčni.

Nybergovo pismo (v angleščini)

Savina zadolženost je tolikšna, da nikoli ne bo mogla poplačati bankam, razliko bodo krili davkoplačevalci, kapital družbe je negativen, njene delnice so brez vrednosti, kljub temu pa je vodstvo družbe predlagalo načrt prestrukturiranja, po katerem bi sedanji lastniki obdržali 23-odstotni lastniški delež, je nasprotovanje načrtu, ki ga DUTB ni potrdila in je Savi želela zaseči družbo Sava Turizem, pojasnil Nyberg.

“To bi bila subvencija davkoplačevalcev lastnikom in kaj takšnega v drugih državah sploh ne bi bilo predlagano,” je dodal in predsednika vlade vprašal, zakaj je to mogoče v Sloveniji, zakaj bi lastniki in vodstvo pridobili na račun davkoplačevalcev.

Nyberg je opozoril tudi na dejstvo, da je Sava največji lastnik Gorenjske banke in ima po navedbah regulatorja v njej prevladujoči vpliv. Gorenjska banka je Savi odobravala visoka posojila, kar jo je pripeljalo blizu izgubi licence, po zahtevah Banke Slovenije pa do konca leta potrebuje 13-milijonsko injekcijo, pravi Nyberg. Kljub temu pa je bilo Gorenjski banki zaupano, da vodi program prestrukturiranja, je dodal.

“V slovenskem tisku je veliko govora o konfliktu interesov. Ampak ali je moč najti bolj izrazit primer konflikta interesov kot to, da se Savin menedžment prestrukturira prek Gorenjske banke,” sprašuje Nyberg.

Sava Turizem je gotovo v javnem interesu, meni Nyberg in se sprašuje, zakaj je v klasifikaciji državnih naložb kot takšen naveden holding Sava.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.