Reporter, Komentarji na nastop Bratuškove: “Ljubi Bog. Prosim. Končaj. To. Zdaj.”

Slovenska kandidatka za podpredsednico Evropske komisije za energetsko unijo Alenka Bratušek je bila doslej na zaslišanju v Evropskem parlamentu deležna več kritik, da so njeni odgovori kljub konkretnim vprašanjem medli, preveč splošni in nenatančni. Podobne ocene so že padle tudi na Twitterju.

Prva je bila kritična Julie Girling iz vrst zmerno evroskeptičnih Evropskih konservativcev in reformistov, češ da so kljub konkretnim vprašanjem doslej od kandidatke dobili le medle odgovore, zato jo je izzvala, naj konkretno pove, kako bo uresničila načelo, naj onesnaževalec plača.

Bratuškova je v odgovoru izpostavila, da je pomembno, da se vsi skupaj zavedamo svojih skupnih ciljev in delamo v isto smer. Članice same odločajo o davčni politiki, če resno mislimo z energetsko unijo, pa verjamem, da lahko skupaj poiščemo rešitve, tako da bodo bolj obdavčeni tisti, ki bolj onesnažujejo, je dejala.

Kritičen je bil tudi evropski poslanec Bas Eickhout iz vrst Zelenih. “Tu smo na zaslišanju, ker naj bi bili podpredsednica komisije o energetski uniji. Slišali smo že vse o tem, kako je vse težko, ampak to že vemo. A iščemo podpredsednico, ki daje pobudo in je močna. Res vas pozivam, da ste bolj natančni glede tega, kaj vi hočete, namesto da nenehno pojasnjujete splošno situacijo, za katero vsi vemo, da je težka. Svet je težek in vi ste tu, da kaj rešite,” je bil oster.

Bratuškovo je vprašal, naj konkretno pove, kako bo okrepila ambicije pri zmanjševanju izpustov.

Bratuškova je odgovorila, da se verjetno strinjajo z njo, da sama ne bo mogla doseči zastavljenih ciljev in da bo potrebno sodelovanje vseh, članic unije in tudi Evropskega parlamenta, ter zagotovila, da bo vsekakor prevzela pobudo, da bodo cilji ambiciozni, a realni, ter da bodo na vlak pridobili tudi Kitajsko in ZDA.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.