Redovnice, ki rešujejo spolne sužnje že v 140 državah

spolne suznjeKatoliški spletni portal Crux poroča, da se je dejavnost katoliških redovnic, ki rešujejo žrtve trgovanja z ljudmi tudi tako, da se izdajajo za prostitutke in tako vstopajo v bordele in da odkupujejo otroke, ki se jih prodaja v suženjstvo, razširila v 140 držav po svetu. Okrog tisoč sto redovnic trenutno deluje na področju preprečevanja trgovanja z ljudmi in suženjstva.

John Studzinski, predstavnik mednarodne zveze Talitha Kum (aramejski izraz za “Deklica, rečem ti, vstani” (Mr 5,41)), v okviru katere redovnice delujejo, ocenjuje, da je okrog enega odstotka svetovnega prebivalstva žrtev neke oblike trgovanja z ljudmi, kar predstavlja okrog 73 milijonov ljudi. Med njimi je 70 odstotkov žensk, polovica je starih 16 let ali manj.

Studzinski je opisal nekaj grozovitih načinov ravnanja z žrtvami. Tako je bila ena od žensk zasužnjena kot prostitutka in teden dni zaprta brez hrane, prisiljena, da se hrani z lastnimi iztrebki. In to zato, ker ni dosegla dnevne norme spolnih odnosov z dvanajstimi klienti na dan. V drugem ekstremnem primeru je bila ženska prisiljena na spolni odnos z desetimi moškimi naenkrat.

Predstavnik Talitha Kum je povedal, da so redovnice pripravljene za reševanje teh žensk tudi na cesto, kjer se preoblečene v prostitutke vtihotapijo v bordele. “Te sestre ne zaupajo nikomur. Ne zaupajo vladam, ne zaupajo korporacijam, ne zaupajo niti lokalni policiji. V nekaterih primerih ne morejo zaupati niti moškim klerikom,” je še dodal John Studzinski.

Redovnice delujejo tudi proaktivno pri reševanju otrok, ki so jih starši prodali v suženjstvo. Tako so osnovale mrežo domov po Afriki, v Filipinih, Braziliji in Indiji, ki nudijo tem otrokom zavetišče. Mednarodna zveza Talitha Kum sodeluje tudi s podjetji, ki jih najamejo, da preiščejo morebitne zlorabe v verigi delovnih procesov po svetu.