Recept za orehovo potico

Danes je veliki petek, dan ko se kristjani spomnimo trpljenja in smrti našega Gospoda. Veliki petek je edini dan v letu, ko večina krščanskih Cerkva ne obhaja svete maše – na ta dan je samo besedno bogoslužje brez evharistične daritve. Velik del besednega bogoslužja zavzemajo slovesne prošnje in čaščenje križa.

Jutri pa je dan, ko mnogi še vedno radi spečejo potico sami. Na SkavtNetu so objavili odličen recept za orehovo potico. Z veliko “fintami”, ki zagotavljajo, da vam bo podvig uspel.

Veliko uspeha pri pripravi tega tako priljubljenega slovenskega peciva. Jutri ga pa seveda nesete k žegnu.

Veliko blagoslova v teh svetih dneh vam želimo avtorji in uredniki Časnika.si – spletnega magazina z mero.

Sestavine

Testo

1 kg bele moke
550 ml toplega mleka
2 žlički suhega kvasa (lahko je tudi 30 g kvasa, a ga je treba posebej pripravljati)
100 g sladkorja
100 g masla (lahko bi bila tudi margarina, a je ne priporočam)
2 rumenjaka
1 kavna žlička soli

Nadev

700 g zmletih orehov
300 g sladkorja
40 g drobtin
pol žličke mlete prave kave
ščepec cimeta
200 ml sladke smetane
150 ml mleka
beljak, ki ti je ostal od testa
žlica ruma
250 g rozin

Priprava

Testo

V skledo preko malo večjega cedila presej moko, dodaj sol in suhi kvas. Dobro premešaj. V moko naredi jamico.

V posodo odmeri mleko in ga rahlo pogrej (ne sme biti prevroč!). Vanj stresi sladkor in maslo ter zmešaj s paličnim mešalnikom, da se sladkor raztopi, maslo pa raztali. Dodaj 2 rumenjaka (beljaka shrani za nadev). S paličnim mešalnikom vmešaj rumenjaka.

V jamico zlij mleko z ostalimi sestavinami in s primerno kuhovnico naredi luštno testo. Na koncu posodo in testo pomokaj, da se ga bo kasneje dalo odstraniti iz posode.

Testo pusti vzhajati. Pazi, da ne “gre čez”.

Orehov nadev

Mleko, smetano in sladkor zavri ter polij preko zmletih orehov. Premešaj. Dodaj začimbe in rum in mešaj, da se ohladi. Dodaj beljake in dobro premešaj.

Rozine

Rozine dobro – res dobro! operi s toplo vodo (bogvedikje so se valjale). Prelij jih z nekaj malega ruma, da se malo navzamejo žlahtnosti okusa.

Vse “vrzi” skupaj

Na mizo pogrni slabo rjuho (ki jo imaš samo za peko potice, jabolčnih zavitkov in drugih podobnih sladic) in jo pomokaj (potresi z moko). Nanjo stresi vzhajano testo in s pomokanim valjarjem (tistim iz vicev o ženah, ki pozno v noč v pričakajo z njim svoje može) testo zvaljaj do debeline malo manj ko 1 cm v kvadratno krpo.

Na testo stresi orehov nadev in ga enakomerno razporedi. Potresi rozine. Kar skupaj z rumom. OPOMBA: Alkohol med peko odhlapi, tako, da se od potice ne moreš napiti.

Zvij testo in ga preloži v z maslom namazan pekač. Kar pogumno!

Peka

Z dolgo paličico preluknjaj potico, da skorja ne odstopi.

Pekač daj v pečico in pusti vzhajati v na kakih 50 stopinj ogreti pečici. Ko je primerno vzhajala, zakuri pečico na 185 stopinj in peci 1 uro. Na potico lahko daš alufolijo, da se od vrha ne zažge.

Vir: SkavtNet

Foto: Aleš Čerin