V Muzeju novejše zgodovine odprli razstavo Republika Slovenija 30 let

REPUBLIKA SLOVENIJA 30 LET Fototeka Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Razstava Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije nam je na svoji kratki,  intenzivni, na trenutke razburljivi poti do cilja, vseskozi zastavljala nova vprašanja, odpirala različne teme in hkrati odkrivala prepletenost dejavnosti, področij, posameznikov, skupin in organizacij na različnih nivojih življenja in delovanja Republike Slovenije.

Nastanek nove države Republike Slovenije pred 30 leti suhoparno ni pomenil samo pravno formalnega akta razglasitve, ki mu je sledila vojaška obramba in po treh mesecih moratorija na osamosvojitvene procese, jeseni 1991 tudi dejanska monetarna, gospodarska, politična in mednarodna osamosvojitev ter posledično priznanje in vstop v globalne integracije.

Z novo državo Republiko Slovenijo je prišlo veliko stvari, ki se danes zdijo skoraj samoumevne. Tik pred njenim nastankom sta bila potrjena dva državna simbola, grb in  zastava, slovenska himna je že marca 1990 postala Zdravljica. V obtok je prišel nov denar, potovali smo z  novimi potnimi listi in se identificirali z novimi osebnimi listinami, drugačne registrske tablice so krasile v 30 letih precej spremenjen vozni park-  in vse to ne samo enkrat.

Razstava Republika Slovenija 30 let namenja poseben poudarek protokolarnim darilom

Vse to in še veliko več predstavljamo tudi na razstavi Republika Slovenija 30 let.  Gre za muzejsko postavitev z  daleč največ, zanimivimi, atraktivnimi in tudi prvič videnimi  predmeti v zadnjem času.

Poseben poudarek smo namenili protokolarnim darilom, ki so jih najvišji predstavniki naše države prejemali ob sprejemih tujih gostov in ob svojih obiskih v tujini. Prepoznali smo jih kot pomemben del 30 letne zgodbe Republike Slovenije in njenem mednarodnem položaju ter jih umestili na razstavo.

Naš Muzej novejše zgodovine Slovenije je imel pri tem odlično izhodišče, saj že skoraj 20 let hrani darila prvega predsednika RS Milana Kučana. Letos se vrši prevzem daril nekdanjih predsednikov dr. Janeza Drnovška in dr. Danila Turka. Želja po razstavni predstavitvi dosedanjih štirih predsednikov z izborom njihovih daril nas je vodila tudi do predsednika Boruta Pahorja oz. Urada predsednika RS. Za razstavo so nam prijazno posodili izbor njegovih daril  za kar se jim še enkrat najlepše zahvaljujemo.

Protokolarna darila prinašajo svoje zgodbe in večni pridih svetovljanstva

Vsako protokolarno darilo v sebi zagotovo skriva večplastno zgodbo. Tako okrasni krožnik Francesca Cossige, italijanskega predsednika, ki je januarja 1992 kot prvi od tujih državnikov obiskal pravkar priznano Slovenijo, kot fotografija  kraljice Elizabete II in njenega nedavno umrlega moža Filipa iz leta 2019.

Poleg predsedniških smo na obiskovalcem na ogled postavili tudi darila Državnega sveta, ki smo jih v hrambo prejeli leta  2019.

Na pragu novega slovenskega predsedovanja Svetu EU smo v istem sklopu razstavili tudi protokolarna darila, ki jih je Slovenija podarjala svojim gostom ob svojem prvem predsedovanju leta 2008. Njihov širši nabor je na  ogled  v odprtih depojih MNZS v Pivki. Ogledamo si jih lahko takoj ob vstopu v muzejsko avlo v dveh vitrinah.

Tako številni danes prvič razstavljeni predmeti kot protokolarna darila s svojimi zgodbami in večnim pridihom svetovljanstva so zagotovo pomembno izhodišče za naše nadaljnje delo, smer zbiralne politike  in bodoče razstave, ki bodo nedvomno privabile nove obiskovalce.