Je Ustavno sodišče res ena sama pomota?

Nihče nima od nikogar pravice zahtevati spoštovanja, tudi dr. RajkoKnez ne, če si ga sam s svojim (ne)delom in ravnanjem ne zasluži. Zato je institut odpoklica nujen! Temu se reče vladavina prava. Foto: Arhiv US

Predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez je v Odmevih 5. marca 2021 na RTV Slovenija rekel, da ni res, da je nad ustavnimi sodniki samo še modro nebo. Izjavil je namreč, da je nad njimi sodnikova vest. Ali res? Ali gre za prazen izgovor? Ali pa je to le še dodaten dokaz, kako zelo kosmata je njihova vest?

Če bi to trditev jemali resno in bi ravnali po vesti, bi namreč vsi trije sodniki sami odstopili.

Vsakogar izmed voditeljev države je mogoče odpoklicati in zamenjati, le ustavnih sodnikov ne

Ampak vrnimo se k osnovni zadevi. Ustavni sodniki so namreč nezamenljivi, saj sploh ni postopka za njihov odpoklic. Za predsednika države obstoja ustavna obtožba, za predsednika vlade konstruktivna nezaupnica. Ustavni sodniki pa žal lahko počno karkoli – tudi to, da pod etiketo zavrženja vržejo pritožbo v koš, ne da bi jo sploh prebrali. To dejanje ni nobena napaka, ampak delikt največje ignorance. Zato je nujno potreben zakon, ki bo to početje sankcioniral!

Zato pozivam pravosodno ministrico in Državni zbor, da na koalicijo naslovita pobudo za uvedbo odpoklica ustavnega sodnika.

Sodniki, posebej še ustavni sodniki, so nedotakljivi, čeprav nam krojijo življenje in vplivajo na usodo veliko ljudi. Zato je nujno sprejeti zakonodajo, ki bo omogočila njihov odpoklic. Dovolj nam je njihove nedotakljivosti in neodgovornosti.

Ustavni sodnik je izvoljen s 46 glasovi večine, za odpoklic bi potrebovali enako večino. Ta ukrep bi bil zelo zdravilen, kajti tudi če ga ne bi nikoli uporabili, bi že sama možnost odpoklica bistveno povečala odgovornost sodnikov. To, kar smo zdaj izvedeli o tehnologiji sojenja, pa je navadna grozljivka neodgovornosti.

Spoštovanja do sebe ni mogoče zahtevati, mogoče si ga je le pridobiti z dobrim delom

Predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez je pred časom na posvetu pri predsedniku države govoril o spoštovanju sodnikov. Sprašujem ga, kje je njihovo in njegovo spoštovanje do ljudi, katerim sodijo in neargumentirano mečejo pritožbe v koš. In o odstopu sploh ne razmišljajo. Vsak spodoben človek, kaj šele sodnik, pa bi seveda odstopil sam.