Radio Ognjišče: K. Jaklič kritičen do javne predstavitve kandidatov za ustavne sodnike

Nedavno je bil pri predsedniku države posvet, na katerem je večina nekdanjih ustavnih sodnikov izrazila pomisleke o javni predstavitvi kandidatov za ustavne sodnike pred odločanjem v državnem zboru. Glede nazorske uravnoteženosti ustavnega sodišča so se strinjali, da je pomembna, razhajali pa so se glede tega, kako jo doseči. Nekatere izjave ustavnih sodnikov in namere predsednika države Boruta Pahorja je za naš radio komentiral predavatelj na Harvardu dr. Klemen Jaklič.

Predsednik republike razmišlja o tem, da bi se morali izbrani kandidati za ustavne sodnike še pred potrditvijo v državnem zboru javno predstaviti pred novinarji. “Naš medijski prostor ni povsem pluralen. Je daleč od idealnega in tudi vem, da mediji zelo kreirajo ta prostor. Nenazadnje tudi v mojem primeru, ko sem kandidiral za evropskega sodnika. Dva dni pred glasovanjem so se pojavili članki v nekaterih medijih: Češ Janšev podpornik, ki hodi pred sodišče. S tem so po mojem trdnem prepričanju želeli prestrašiti poslance naj zame ne glasujejo. Bil sem samo enkrat pred sodiščem po tem, ko je bila odločitev že sprejeta. Pa tudi, če bi bil petdesetkrat krat ali pa stokrat, ne vidim v tem nikakršnega problema,” je dejal Jaklič, ki prav tako ne podpira predloga Matevža Krivica, da bi predstavitev morala potekati pred nekdanjimi ustavnimi sodniki. “Ta predlog se mi zdi morda celo najbolj neokusen. Zakaj? Zato ker enostavno ti ustavni sodniki, ki smo jim imeli do sedaj, -z vsem spoštovanjem do njih in tudi velika večina je delo dobro opravila, čeprav nisem jaz tisti, ki ocenjuje,- so še vedno pravniki oz. tisti letniki, ki so se izobraževali v času prejšnjih režimov. Pravo so študirali takrat, magisterije in doktorate so delali iz tistega prava, ki je diametralno nasprotno temu pravu, še posebej na področju ustavnega prava.”

Po mnenju nekdanjega ustavnega sodnika Lovra Šturma je idealno, če je približno polovica sodnikov enega nazora, druga polovica pa drugega, to pa zato, da se lahko na ustavnem sodišču slišijo vsa mnenja. Temu je prikimal tudi Jaklič, ki v soočanju več nazorov vidi prednosti. “Ne zgolj enega in drugega svetovnega nazora ampak pravzaprav čim več svetovnih nazorov, kot odsev tega kar imamo v družbi.”

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.