Radio Ognjišče: I. Štuhec o Cerarjevem obisku v Vatikanu

Premier Miro Cerar in predstavniki Slovenske škofovske konference so na včerajšnjih pogovorih v Ljubljani ugotovili, da so odnosi med državo in Cerkvijo dobri, dogovorili pa so se tudi za nadaljnji dialog med vlado in škofovsko konferenco. Srečanja so se udeležili predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, celjski škof Stanislav Lipovšek in koprski škof Jurij Bizjak. Predsednik vlade je sogovornikom predstavil tudi priprave na petkov uradni obisk v Vatikanu. Teolog Ivan Štuhec se ob tem sprašuje, zakaj se levo usmerjenim politikom vedno tako mudi v Vatikan.

Cerar bo na obisku pri papežu skoraj natanko dve leti po tistem, ko je papež Frančišek junija 2013 v avdienco sprejel tedanjo slovensko premierko Alenko Bratušek. Pred Bratuškovo so bili pri papežu tudi nekateri drugi slovenski premierji – Janez Janša, Anton Rop, Andrej Bajuk in Janez Drnovšek.

Teolog Ivan Štuhec se ob tem sprašuje, kako to, da vatikanska diplomacija tako hitro sprejema premierje iz Slovenije. »To pomeni, da ne poznajo dobro situacije, v kateri smo v Sloveniji, in bi se zavedali tudi z vatikanske strani, kateri problemi so še nerešeni, bi to podajanje kljuk od enega do drugega premiera ne potekalo tako gladko, kot očitno poteka.«

Štuhec meni, da bi moral vsak obisk na tako visoki ravni prinesti neke rešitve, v našem primeru bi se morali vprašati, katera področja svobode veroizpovedi v Sloveniji še niso uresničena. »Slovenija je edina država v EU, ki nima rešenega financiranja klera, kar naprej se problematizira kaplane v vojski, imamo odprto vprašanje družinske zakonodaje, nimamo rešenega verskega izobraževanja, ni do kraja rešeno denacionalizacijsko vprašanje, obvozili bi radi zasebne šole in 100 odstotnega financiranja … To so teme. Ne vem, če bi premier z veseljem letel v Vatikan na fototiming s papežem Frančiškom, če bi se moral z njim pogovarjati o vseh teh vprašanjih.«

Zapisala Marta Jerebič. Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.