R. Trdan, domovina.je: Propadli projekti Anje Kopač Mrak, prvič – odpis dolgov

Zagotovo se spomnite pompoznih najav tega napovedanega “superprojekta” odpisa dolgov (op. ur.), h katerem bi ki naj bi rešil mnoge socialne stiske. Po poteku januarskega roka za dogovor med upniki in prosilci za odpis postaja jasno, da je od pompozne medijske propagande v praksi ostalo bore malo.

Projekt enkratnega odpisa dolgov je bil samo eden izmed treh ukrepov v Paketu pomoči, ki ga je vlada začela avgusta 2015. Ministrica je po nasvete hodila k hrvaški kolegici, kjer so s podobnim projektom začeli že prej.

Po foto terminu v Križankah so začele pristopati občine, energetska, komunalna in druga podjetja. Sporazum je podpisalo 120 občin in 93 podjetij. Do konca januarja so podjetja in posamezniki, ki so zaprosili za odpis dolgov in izpolnjevali predpisane pogoje, lahko podpisali sporazum o oprostitvi terjatev. Na ministrstvu so ob pripravi projekta pričakovali, da bo takih sporazumov okoli 100.000.

Odziv katastrofalno slab

V Sloveniji pod postavljenim pragom revščine živi okoli 300.000 ljudi. Pričakovali bi, da bo v trenutku, ko bo država ponudila roko in organizirala množični odpis dolgov, naval za obrazce vsaj tako velik, da bo sesul strežnik ministrstva. A zgodilo se je ravno nasprotno.

Po treh mesecih od začetka projekta so v medijih zaokrožile sila skromne številke prosilcev za odpis dolgov. Število tistih, ki so ustrezali kriterijem in oddali vlogo, ki je bila odobrena, je bila takrat okoli 150. Ne 100.000, ampak 150. Krivdo za tako porazno številko je novembra lani ministrstvo videlo v pomanjkanju družbene odgovornosti tistih podjetij, občin in drugih organizacij, ki do takrat k projektu še niso pristopila.

Se je situacija od novembra do februarja kaj spremenila?

Ministrstvo pravi, da trenutno še zbira končne podatke, koliko ljudi je prosilo za odpis, koliko ljudem je bil odpis odobren in kakšna je skupna višina odpisanih sredstev.

Znana pa je skupna višina dolgov, ki jih je odpisala Finančna uprava Republike Slovenije. FURS je odobril vloge 133 posameznikom, v skupni vrednosti 4013 €.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.