R. Pikon, Finance: Mencinger je odšel, podjetje se je rešilo

Državno lastništvo v podjetje vnaša brezbrižnost, ta pa prinaša pogubo.

Ne morem razumeti, zakaj v Sloveniji še vedno obstaja bojazen pred zasebnimi lastniki, še posebno pred tujimi. Danes vam v Financah predstav­ljamo osebne zgodbe štirih ljudi, ki so delali v podjetjih pred prevzemom in po njem. Podjetja Iskraemeco, Julon, Droga Kolinska in Lek imajo že leta tuje lastnike, ki prihajajo iz Egipta, Italije, Hrvaške in Švice.

Sogovorniki so širši javnosti večinoma neznani, niso predsedniki ali člani uprav in tudi niso vajeni nastopanja v medijih. Spraševali smo jih predvsem o tem, kako se je zanje po prevzemu delo spremenilo, kakšne možnosti so dobili za svoj razvoj, za izobraževanje.

Zgodbe so pozitivne. Tu je podjetje, ki prevzame slovensko, v Slovenijo ne prinese le denarja. Praviloma prinese tudi znanje, ki so ga deležni tudi zaposleni. Ne zato, ker bi bili tuji lastniki dobričine, ki bi zaposlenim omogočali osebnostno rast, temveč zato, ker razvoj vsakega podjetja temelji tudi na razvoju zaposlenih. Podjetje je bolj uspešno, če ima bolj pametne zaposlene. Lastnikom gre torej za dobiček. Kar je seveda dobro, saj brez dobička ni niti podjetja niti služb z minimalno plačo. Ker so pozabili na to, kako pomemben je dobiček, imajo številna slovenska podjetja, ki so ostala v domači lasti, minimalne plače ali pa so propadla. Praviloma šefi podjetij v tuji zasebni lasti razumejo, kako pomemben je dobiček, sicer letijo iz službe. V slovenskih podjetjih v državni lasti izguba ni tako velika težava, šefi pa se pogosto zamenjajo takrat, ko se zamenja vlada. Zato je logično, da v teh podjetjih lahko vlada zmeda, da ni dolgoročnih strategij, da je poslanstvo, kaj podjetje želi, bolj za okras.

Andrej Jugovic, inženir iz Iskraemeca, je v pogovoru dejal, da se je pred prevzemom v podjetju delalo stihijsko, brez načrtov. Zdaj delajo z glavo, vse podredijo mantri, da delajo »prave stvari na pravi način«. Spomnimo, da je Iskraemeco pred prevzemom nadziral Jože Mencinger, tedaj bolj politik kot ekonomist in prvopodpisani pod peticijo proti privatizaciji slovenskih podjetij. Je Mencinger kot nadzornik opravil svoje delo? S poslovnimi odločitvami se sicer ne ukvarja nadzorni svet, temveč uprava. Nadzorniki bi jo morali zamenjati. Iskraemeco je na koncu rešila egipčanska skupina El Sewedy. In ja, del proizvodnje so preselili v Egipt. Ampak brez tega bi Iskraemeco propadel.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.