R. Petkovšek, Družina: Človek, pot Cerkve

Sinoda o družini: resnica, pravičnost in usmiljenje se ne izključujejo, ampak se nadgrajujejo, dopolnjujejo in bogatijo.

Sodobni svet je zapleten in nepregleden; razlikovanje med dobrim in slabim, med resnico in neresnico je v njem težje kot kdajkoli poprej. Zato so jasni kriteriji, ki omogočajo razlikovati eno od drugega, nujni. Brez jasnega odgovora na vprašanje: »Kaj je resnica?« odpiramo vrata neredu, v neredu pa vedno zmagujeta zlo in nasilje. Če torej zlu in nasilju v našem življenju nočemo dati prostora, moramo najprej postaviti jasne kriterije resnice. Danes, v svetu samovolje, si največkrat mislim, da je resnica to, česar si sam želim, in si jo zato lahko poljubno izberem. A resnica ni niti samovolja niti si je ne morem sam izbirati; resnica je moč, ki človeka osvobaja; je kažipot v življenje, ki ga ne morem obračati po svojih željah.

Na nedavni konferenci v Sarajevu je tamkajšnja profesorica novinarstva s fakultete za politične znanosti ošvrknila svoje novinarske kolege. Bosna in Hercegovina si močno prizadeva, da bi ozdravila globoke rane, ki jih je v vse zarezala vojna med sosedi. Pot, ki iz tega vodi, je priznanje in sprejetje resnice. V ta namen so oblikovali skupine strokovnjakov, ki žrtvam pomagajo, da bi zmogle izreči zlo in trpljenje, ki jim je bilo zadano. Žrtve vseh treh narodnosti, ki prihajajo po pomoč, to iskanje resnice poveže; iz sovražnikov jih resnica spreminja v prijatelje. Spoznavajo, da jih je sprla laž. Sedaj skupaj postajajo zavezniki proti laži. Omenjena profesorica je svoje novinarske kolege izpostavila, ker po njenem prepričanju pri razkrivanju laži ne sodelujejo dovolj, ampak jo, nasprotno, največkrat celo vzdržujejo. Sklenila je z mislijo, da v nasilju ni najhujše nasilje samo, ampak laž, ki nasilje omogoča, ga spremlja, podpira in opravičuje. Žrtve ne rani najhuje nasilje samo, ampak to, da mnogi nočejo priznati, da je bila žrtev krivice in nepravičnosti.

Tu se laž in nasilje usodno prepletata. Laž se začne z lažjo samemu sebi. Farizeji so Jezusu zagotavljali: »Če bi mi živeli v dneh naših očetov, ne bi sodelovali pri prelivanju krvi prerokov.« Jezus pa jim je napovedal kruto resnico, ki ji niso verjeli: »Glejte, pošiljam k vam preroke, modrece in pismo­uke. Nekatere od njih boste pobili in križali, druge boste bičali v svojih shodnicah in preganjali od mesta do mesta.« S tem jim je povedal, da lažejo sami sebi. Ne samo, da niso bili drugačni od svojih očetov – njihova dejanja so bila veliko hujša od dejanj njihovih očetov. Eno so govorili, drugo delali. Največkrat je to tudi resnica o nas samih. Živimo v slepilu, da smo boljši od onih pred nami in da se nam njihove napake ne morejo ponoviti. A »zarečenega kruha se največ poje«.

Človek laže, da bi pred seboj in drugimi prikril krivice, storjene drugim; da bi skril svojo nasilno naravo. Prepričanje, da sem boljši od drugih, je le prva od laži. V njem najdem izgovor, da sem lahko drugim sodnik. A ne pozabimo, da v hebrejščini beseda »satan« pomeni tožnika, to je tistega, ki se v prepričanju, da je boljši, postavlja nad drugega, da bi mu sodil. To zaslepljenost poskuša Jezus v človeku raztopiti. Nenehno je opozarjal, da laž, hudodelstvo in satansko rojevajo drug drugega: »Vi pa ste od svojega očeta, hudiča, in hočete uresničevati njegove želje. On je bil od začetka morilec ljudi in ni bil v resnici, ker v njem ni resnice. Kadar govori, govori iz svojega, ker je lažnivec in oče laži.« Laž in umor sta oba na isti poti, ki je satanska.

Človekov svet je svet medsebojnega prehitevanja, tekmovanja in izključevanja. Vojna je samo zaostren način tega tekmovanja. Ta skrb, da bi v medsebojni tekmovalnosti prehitevali drug drugega, se v vojni kaže kot strah, »da bo drugi prvi streljal name, da bi mi onemogočil streljati nanj, ker nočem, da bi on streljal name …« Tekmovalnost in rivalstvo, ki vodita v vojno, sta začarana spirala, ki vsrka svet vase in ga usmerja k skrajnemu izključevanju in sovraštvu.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.