R. Novak, domovina.je: Namesto zahtevanih razbremenitev prihaja davčna deforma

V naslednjih tednih bomo od koalicijskih politikov lahko slišali veliko izgovorov. Govorili bodo, da se moramo zavedati proračunskih realnosti, da je davčne prihodke potrebno povečati, da gre za ohranitev socialne države, za pametnejše investiranje, za razbremenitev »tistih, ki so se odpovedovali skozi celo krizo« in obremenitev »bogatih«, ki jih kriza ni prizadela.

Neumnosti. Neumnosti, ki bi nas državljane morale že pošteno jeziti, zadnja leta jih namreč poslušamo vsako jesen, ko državi zmanjkuje plena in načrtuje svojo roparsko dejavnost za prihodnje leto (bolj običajno temu načrtovanju pravimo usklajevanje proračuna).

Resnica je, da so zadnja leta v Sloveniji čas rekordnih državnih izdatkov in prihodkov, rekordnega zadolževanja in državnih investicij za katere minister Mramor sam prizna, da so vrnile okoli 70 centov za vsak vložen evro.

Namesto, da bi investicije spodbujali z ugodnejšim (in enostavnejšim!) davčnim okoljem, na široko odprli vrata tujim vlaganjem (tudi) skozi privatizacijo, znižali državne izdatke in tako ustavili trend življenja na račun jutrišnjih davkoplačevalcev, tudi letos počnemo prav nasprotno. Začasno višji davki so postali stalno višji (DDV in dohodnina), novih povišanjem in odpravam olajšav za raziskave pa zdaj politiki pravijo davčna reforma.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.