R. Čakš, Domovina: Aleš Primc ima talent

So ljudje, ki jim za dokaz talenta ni potrebno zapeti ali zaplesati v priljubljenem šovu Slovenija ima talent. Sodeč po prvih televizijskih nastopih od vstopa v politično tekmo bi mednje lahko prišteli tudi Aleša Primca.

Zagnanega zagovornika tradicionalnega pogleda na družino in zakonsko zvezo smo na raznih shodih v zaščito očeta, mame, otrok in po krivem obsojenega Janeza Janše sicer imeli priložnost spoznati že prej, vendar ne v političnem kontekstu.

Da je politični parket mnogo bolj spolzek od strokovnega ali civilnodružbenega, priča nedavna politična zgodovina. Zadnji trije veliki igralci, ki so s famo strokovnega ugleda in nedotakljivosti na velika vrata vstopili v državno politiko, so proti prekaljenim političnim mačkom v tej igri popolnoma pogoreli. Pa najsi gre za gospodarstvenika Jankovića ali pravnika Viranta in Cerarja.

Se lahko podobno zgodi tudi civilnodružbenemu aktivistu Primcu? Morda, a kar nekaj olajševalnih okoliščin gre njemu v prid.

To so Primčevi aduti

Najprej to, da do njega, vsaj izven krogov trde desnice, ne obstajajo (pre)velika pričakovanja družbenih elit, osrednjih medijev in javnosti. Za politika je na dolgi rok bolje, da se ga v startu nekoliko podcenjuje (če mu to ne zapira medijskih kanalov do javnosti).

Najnazornejši primer je Donald Trump, ki je podcenjevanje njegovih možnosti za predsedniško nominacijo obrnil sebi v prid tako učinkovito, da sedaj pred njim trepeta ves ameriški politični establišment. S političnega vidika sta si Trump in Primc v marsičem podobna.

Drugič, Primc vendarle ni povsem brez političnih izkušenj. Pred prestopom v civilnodružbeni aktivizem je deloval kot predsednik podmladka SKD in kasneje glavnega odbora SLS. To pomeni, da so mu vsaj osnove političnega delovanja poznane, kar ni zanemarljivo.

Tretjič, družbeno-politične okoliščine mu gredo na roko. Ljudje so razočarani in naveličani obstoječih političnih elit in prevladujočih vzorcev političnega vedenja. Slednje širom po Evropi in v Ameriki omogoča vzpon populistom ter ljudem, ki volivce prepričujejo s pristnostjo in jasnimi stališči do družbeno delikatnih tem.

In četrtič, človek mora imeti karizmo in politični talent, da zna takšne razmere obrniti v svoj prid. Po prvih nastopih se zdi, da bi Primc lahko imel oboje.

Igranje na čustva je zadetek v polno

Najprej je opaziti, da je sam (pustimo ob strani špekulacije o prišepetovalcih) jasno definiral svojo ciljno publiko in v prvi plan postavil ključno temo, ki tangirane volivce skrbi in obremenjuje na čustvenem nivoju.

Resda pri zastopanju tradicionalnih družinskih vrednot v politiki ni izumil tople vode, saj jih na načelni ravni zagovarja že obstoječa krščansko-demokratska stranka. A dejstvo, da je v želji po širitvi volilne baze NSi ta del programa pragmatično zanemarjala, je kvečjemu problem te stranke, ne pa Aleša Primca.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.