R. Čakš, blog: Grdi, umazani, zli na slovenskem trgu dela

»A odpuščali bi radi lažje, o ti barabini!« je tipična, po svoje tudi razumljiva impulzivna reakcija povprečnega državljana ob omembi tega ukrepa v sklopu potrebnih reform trga dela v Sloveniji. Na tovrstnem populizmu jadrajo tudi sindikati, ki so med glavnimi krivci za težko zaposlitveno situacijo v državi, v kateri na račun prekercev prosperira sindikalno zaščitena manjšina zaposlenih za nedoločen čas.

Deformiran trg dela je dejansko velik problem Slovenije, a razlogi zanj se nikakor ne skrivajo v »hudobnih delodajalcih, ki izkoriščajo uboge delavce,« kot pred kamerami vehementno vpijejo Dušan Semolič in kompanija. Težava je sistemska in z razumevanjem njenega bistva imajo probleme celo novinarji, kaj šele navadni državljani. Ob obravnavanju te problematike v ugledni radijski informativni oddaji je denimo novinarka odločno zanikala aksiom o nefleksibilnosti trga dela v Sloveniji, češ, da vse več prekernega dela dokazuje ravno nasprotno – da je namreč naš trg dela še preveč fleksibilen.

Za stretje pretrdega oreha za novinarko nacionalnega radia je v izhodišču potrebno preseči arhaično socialistično miselnost, da je odpuščanje za delodajalce nekakšen hobi, kar počno iz razvedrila ali celo iz čiste zlobe. Izjeme so, ampak prekinitev delovnega razmerja je praviloma reakcija na razmere v konkurenčnem globalnem tržnem okolju. Časi socialističnih monopolnih gospodarskih dinozavrov so minili in podjetja, ki se danes niso sposobna prilagoditi situaciji na trgu, slej kot prej propadejo. Razlika med preživetjem in bankrotom je mnogokrat zgolj v sposobnosti hitre stroškovne prilagoditve razmeram, kar omogoča fleksibilno zaposlovanje in odpuščanje presežnih kadrov.

Sliši se kruto kapitalistično, a samo, če trg dela ni ustrezno sistemsko – zakonsko urejen (kot denimo ni v Sloveniji). Fleksibilnost zaposlovanja in odpuščanja pomeni, da bi podjetje ob pridobljenem večjem poslu mirno zaposlilo večje število delavcev, z zavedanjem, da v težjih časih ti ne bodo kot mlinski kamen viseli z njegovega vratu. Ob pomanjkanju naročil bi delavci z odpravnino trenutnega delodajalca zapustili in se kmalu zaposlili v drugi firmi, ki zaradi pridobitve posla potrebuje novo delovno silo.

Fleksibilnost trga dela tako ne bi pomenila zgolj odpuščanja, ampak bi enormno prispevala k povečani ponudbi delovnih mest in zaposlovanju, ambicioznim bi odpirala nove strokovne ter karierne izzive.

Več lahko preberete na blogu Kam greš?!, prispevek je bil prvotno objavljen v časopisu Domovina

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.