Putinovi barbari pustošijo žitnico Evrope

Ukrajinski vojaki patruljirajo v Odesi. (Foto: Reuters)

Ta posebna operacija, kot jo imenuje obsedenec Vladimir Putin, bo naredila toliko škode, kot si večina Evropejcev v tem trenutku ne predstavlja. Ne gre za to, da bi premagali ukrajinsko vojsko, ki se z vsakim dnem bolj krepi, ker je odpor proti zavojevalcem vsak trenutek hujši, ker ruska soldateska ruši vse pred seboj. Njim ni mar, če imajo pred seboj kulturne, zgodovinske spomenike ali stolpnice, katedrale ali bolnišnice. In za sabo pušča izropano deželo in mine, ki naj ubijajo tudi potem, ko njih ne bo več tam.

Putinu niso mar niti civilisti niti kulturni spomeniki, Rusi pa kmalu ne bodo mogli več reči, da niso vedeli …

Vladimir Putin se obnaša, kot bi si za vzornika vzel sirskega predsednika Asadu, ki je zgodovinsko dvomilijonsko mesto Alep spremenil v mesto duhov. Poguglajte, kakšno je bilo to velemesto pred Asadovim pustošenjem in kakšno je danes. Prav zdaj – ko to pišem – ruska vojska napada strateško pomembno pristanišče Odeso, ki pa ni pomembno samo kot pristanišče. Je kulturno zgodovinsko središče, ob katerem si bo ruska vojska polomila kosti in zobe, ker so Ukrajinci imeli čas postaviti obrambo. In tudi tu kot v Harkovu ali v Mariupolju ali v predmestjih Kijeva bo šlo do skrajnega razrušenja. Putinu niso mar ne žrtve ne škoda, ki jo bo utrpela ta država. A ne bo je utrpela le Ukrajina, utrpelo jo bo tudi rusko ljudstvo, ker oni pač ne bodo mogli v nedogled govoriti, kot Nemci po končani drugi svetovni vojni, da niso vedeli, kaj počnejo nacisti v taboriščih.
Če prebivalci Rusije po mesecu rušenja Ukrajine in ubijanja tega bratskega slovanskega ljudstva še 70-odstotno podpirajo Putinovo »operacijo« oziroma se lahko izgovarjajo, češ nismo vedeli ali tako smo bili obveščeni, pa čez en mesec teh pripovedk in izgovorov nihče več ne bo jemal resno. In rusko ljudstvo bo krivo, da ni odstavilo Putina in ustavilo njegovega barbarskega početja. Zdaj živimo v času, ko novice krožijo hitreje kot novi koronavirus in prav gotovo živi nekaj milijonov ali nemara deset milijonov Rusov zunaj Rusije in ti imajo stike z domačimi ali prijatelji ali sorodniki. In če se pokličejo, se ne menijo samo o vremenu ali nogometu ali kaj so včeraj zajtrkovali ali kdo se je ločil in katera je rodila.

Rusko ljudstvo bo moralo sprejeti odgovornost, ker ni odstavilo Putina niti ustavilo vojne

Rusko ljudstvo bo krivo in seveda odgovorno, ker ni odstavilo Putina in njegove klike, ob izgubi padlih vojakov – sinov v nesmiselni vojni pa bo utrpelo tudi izgubo Krima in pokrajin Doneck in Lugansk ter dolgo vračalo škodo porušeni Ukrajini. Ukrajinsko ljudstvo ob vseh človeških žrtvah ter ob vsej materialni škodi, ob vsem trpljenju ob begu za golo življenje, ob uničenem družinskem življenju, ob joku otrok, stiski, stradanju in zmrzovanju, ob izgubljeni mirni prihodnosti ene ali celo več generacij, nikakor ne bo pristalo na manj, kot sem napisal. Ves ta zasoljen boršč pa bo moralo pojesti rusko ljudstvo. In nikakor se ne bi čudil, če bi se vojna sčasoma preselila tudi čez mejo na rusko stran, češ naj še oni duhajo vonj smodnika.
Putin ne kaže niti malo popustljivosti, zato je skrajni čas, da se iz otopelosti zdrami rusko ljudstvo. Nekaj bi se vendarle lahko naučili iz zgodovine. Če sta se Napoleon in Hitler opekla v Rusiji, se bo zdaj Putin v Ukrajini in se v zgodovino zapisal kot Hitler 21. stoletja in največja ruska sramota tega časa. Človeška neumnost je brezmejna, nam dokazuje Putin.