Puc: Harakiri levih političnih liderjev

Ob nastopu stranke Zares je njen vodja parafraziral besede Milana Kučana na osamosvojiteljski proslavi leta 1991: »Danes je dovoljena realnost, jutri so na vrsti sanje.« Sanj ni bilo, z afero Ultra so bili upi pokopani, smisel za politično preigravanje (nadmudrivanje, bi dejali južneje) pa je ostal. Torkov predlog Gregorja Golobiča, naj odstopijo vsi predsedniki strank levega trojčka, je tudi priznanje zavoženosti političnega projekta Zares. Poraza, v katerega želi zapeljati še druga dva voditelja z njihovima stranka SD in LDS vred. Nič čudnega, da sta temu zapeljevanju tovariša Borut Pahor in Katarina Kresal takoj rekla ne.

/ … /

Pokojninski reformi na čast naj bi po tem scenariju znižali glave KGB, ljudstvo pa bi v festivalskem, prešernem in karnevalskem razpoloženju čez nekaj tednov pokazalo olajšanje zaradi odhoda osovraženih voditeljev. Z ovacijami bi pospremilo rešitelja, ki bi ga postavil predsednik države, Danilo Türk, katerega moč in oblast izvirata neposredno od ljudstva, pa bi na novem začetku države izrekel še enkrat tiste slavne besede na začetku države: »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.«

/ … /

Mesija se namreč že (pred)dolgo napoveduje, da bi ljudje vanj lahko verovali. S to vlogo se s »posebno odgovornostjo za stabilnost države« in javnemu mnenju navkljub še vedno hoče igrati tudi Pahor, obkrožen s telesi strankinega vodstva. Naj potemtakem sam ali skupaj s svojimi ministri odstopi Golobič. Menda to danes celo utegne storiti, uglasiti se mora le še s predsednikom države in njegovim nagovorom narodu. Naj nas ne skrbi. Ko je Türk odlikoval šefa tajne politične policije, je prvi in morda zadnji predsednik Zares dejal, da ima predsednik države vedno prav.

Več: Reporter