Prvi primer ukinitve istospolnih porok

Vir: boredpanda.com
Vir: boredpanda.com

Slovenski mediji skoraj ne poročajo o ukinitvi istospolnih porok na Bermudih in s tem razodevajo svojo neprofesionalnost. Na britanskih otokih v Atlantskem oceanu, s 65 tisoč prebivalci, so istospolne poroke, po odločitvi Vrhovnega sodišča, uvedli v maju l. 2017. Ta odločitev je bila v nasprotju z voljo večine udeležencev referenduma leta 2016, ki pa ni dosegel 50 % udeležbe volivcev. Že po približno pol leta, 8. decembra 2017, se je parlament v Hamiltonu z veliko večino, po peturni razpravi, odločil drugače. Odločili so se pravzaprav za kompromis, s katerim nasprotnikov istospolnih skupnosti vsekakor niso zadovoljili. Britanski guverner John Rankin je 7. februarja 2018 podpisal »Domestic Partnership Act«, ki pomeni registrirano istospolno partnersko skupnost. Poroka istospolnih partnerjev ni več možna, istospolna partnerja pa se lahko registrirata kot partnerska skupnost, ki je v veljavi tudi za izven zakonske heteroseksualne pare. S tem imajo istospolni partnerji še vedno pravico posvojiti otroke. Večina volivcev (69 %) je leta 2016 na referendumu, ki pa ni dosegel 50% udeležbe, nasprotovala istospolnim porokam, 63 % udeležencev referenduma pa je nasprotovalo tudi statusu istospolnih skupnosti, kot ga sedaj uvaja omenjeni dokument.

Kljub temu, da nasprotnike istospolnih skupnosti moti pravica istospolnih partnerjev do registriranega istospolnega partnerstva, ki omogoča tudi posvojitev otrok in je ta iznajdba nekakšne alternativne poroke pravzaprav »prevara«, ki omogoča priznanje istospolnih partnerstev, lahko rečemo, da so Bermudi prvi na svetu storili korak nazaj in ne priznavajo več enakosti med istospolnimi in heterospolnimi pari. Istospolni partnerji se ne morejo več poročiti, lahko pa se registrirajo kot »domestic partnership«, kar seveda lahko naredijo tudi heteroseksualni pari, ki živijo skupaj, a se ne želijo poročiti.  Aktivisti LGBT tej odločitvi bermudskega parlamenta ostro nasprotujejo.

Večina držav na svetu istospolnih porok ne priznava. Zanimivo je, da so Bermudi naredili korak nazaj in se s tem pridružili tej večini. Ostaja pa seveda vprašanje, kakšen smisel ima bermudska diskriminacija, če imajo istospolni partnerji prav vse pravice, kot jih imajo heteroseksualni pari, le da pod drugim »imenom«.