Protivladni protestniki lepili svoja sporočila kar na planinske smerne table in drogove

Zakon o planinskih poteh določa: »Z globo 100 do 1200 EUR se kaznuje … – kdor poškoduje, odstrani ali uničuje markacije in smerne table …«

Smerne table so namenjene planincem, da jim podajo osnovno informacijo o poti in jih usmerjajo na planinsko pot. Nanje je prepovedano dajati kakršnekoli druge oznake ali jih poškodovati, kar določa tudi 25. člen zakona o planinskih poteh; to dejanje se lahko kaznuje tudi z denarno kaznijo. Dejanje protestnikov pa kaže tudi na nespoštovanje našega prostovoljnega dela urejanja planinskih poti.

V četrtek in petek, 19. in 20. avgusta, sem kot markacist vodil delovno akcijo popravila planinskih poti okoli Triglava. Na akciji nas je bilo prisotnih sedem markacistov prostovoljcev.

Ker so bili v petek na Triglavu tudi petkovi protestni kolesarji, sem se z njimi srečal pri koči na Planiki in sem videl, da so lepili nalepke s svojimi logotipi tudi na planinske smerne table in drogove, ki so okoli koče. Ko sem se popoldne vračal proti Pokljuki, sem opazil, da je večina smernih tabel v tej smeri polepljena. Nalepke so bile tudi čez napise, kjer so podane osnovne informacije o planinski poti in njeni težavnosti. Posnel sem nekaj slik teh tabel. Kjer sem lahko, sem nalepke odstranil, nekaj jih je pa še treba, saj jih nisem dosegel. To delo verjetno čaka skrbnika planinske poti (planinsko društvo).

Planinske smerne table, ki jih postavljamo prostovoljci markacisti za varnost planincev, protivladni protestniki uporabljajo za svoje oglaševanje

Smerne table so namenjene planincem, da jim podajo osnovno informacijo o poti in jih usmerjajo na planinsko pot. Nanje je prepovedano dajati kakršnekoli druge oznake ali jih poškodovati, kar določa tudi 25. člen zakona o planinskih poteh; to dejanje se lahko kaznuje tudi z denarno kaznijo. Dejanje protestnikov pa kaže tudi na nespoštovanje našega prostovoljnega dela urejanja planinskih poti. Ni mi prijetno, ko pomislim, kako smo nosili težke drogove in opremo na ramenih več ur daleč, da smo namestili vse te smerne table, potem pa se nekdo tako vandalsko obnaša do njih. Smerne table pa tudi niso zanemarljiv strošek in planinska društva jih v večini sama financirajo. Po teh planinskih poteh pa hodi tudi veliko tujcev in ne vem, kaj si mislijo, ko na tablah opazijo take nalepke.

;