Protestniki uresničujejo naročilo Spomenke Hribar: »Treba je storiti vse, da Janez Janša nikoli več ne pride na oblast …!«

Foto: youtube

Ali protestniki in razbijači po ljubljanskih ulicah ob petkih in sredah ter tisto soboto v Marezigah, razen organizatorjev, vedo, zakaj protestirajo? Seveda vedo, da proti Janezu Janši, ne proti temu, da je ta vlada kljub težki zdravstveni situaciji ena od najbolj socialnih vlad v tridesetih letih slovenske samostojne zgodovine, ki rešuje in kljub uličnemu sovraštvu vztraja.

Za protestnike dobre stvari, ki jih dela vlada, niso pomembne, tako kot niso pomembne protizakonitosti za tožilstvo in sodstvo

In to tudi za tiste, ki so jo pričeli rušiti, še preden je bila sestavljena in demokratično izvoljena. Sovražniki Janeza Janše z vedno novimi parolami že 18 mesecev kršijo Ustavo in zakone. Saj so tudi v Marezigah mahali z zastavami države in simboli komunizma, ki ga je Slovenija pred tridesetimi leti odvrgla v smetišče zgodovine.

Vse njihovo nezakonito početje (neprijavljeni shodi, želja po rušenju ustavne ureditve in grožnje s smrtjo …) so signali, zaradi katerih bi morale utripati vse luči v glavah ljudi, zaposlenih na policiji, v javnem tožilstvu in sodstvu, ki so braniki ne samo 63. člena Ustave RS, pač pa tudi demokracije, in naj bi varovali našo svobodo, življenje in lastnino pred nasilneži.

Za protestnike nikakor ni pomembno, da ta vlada namenja veliko politično pozornost in tudi denarna sredstva gospodarstvu in njegovemu razvoju, ki je osnova za delovanje pravne in socialne države oziroma za polnjenje državne blagajne. Saj je njeno polnjenje pomembno za vse druge dejavnosti in infrastrukturo, ki jo protestniki brezobzirno uničujejo.

Protestniki uresničujejo naročilo Spomenke Hribar: »Treba je storiti vse, da Janez Janša nikoli več ne pride na oblast …!«

Po sobotnih prizorih iz Marezig sploh nisem več prepričan, da se zavedajo, da je zastava z rdečo zvezdo kriva, da je po drugi svetovni vojni na italijanski strani, z vsemi nepremičninami vred, za vedno ostalo 140.000 Slovenk in Slovencev in da je bila zastava z rdečo zvezdo simbol neke druge države, ki je ni več. Kdor tega ne spoštuje, naj se ne trka po prsih, da je zaveden Slovenec ali Primorec, ker to ne more biti.

S strahom pa me navdaja sovraštvo, ki ga sporočajo protestniki in je naperjeno zgolj proti Janezu Janši. Saj se udejanjajo besede, ki mi jih je ob kavi ob izteku mandata prve Janševe vlade pred več kot desetletjem izrekla nekdanja slovenska političarka dr. Spomenka Hribar, in sicer nekako tako: »Treba je storiti vse, da Janez Janša nikoli več ne pride na oblast …!« In ta njen ukaz že 18 mesecev uresničujejo petkovi in sredini protestniki. Se je še treba vprašati, od kod ves ta gnev? So pa protestniki po ljubljanskih ulicah in vse od Triglava do Marezig na Primorskem, a vedno isti. Žal so med njimi tudi akademiki, ki tja ne sodijo.

Skupaj z nevarno boleznijo je v Slovenijo prišla tudi politična kriza, ki jo umetno vzdržujejo

Virus, ki je napadel vse človeštvo, nas je prisilil, da spremenimo medsebojne stike, da ohranimo svoje zdravje in zdravje drugih ljudi ali pa se poslovimo z obličja Zemlje. Če ne bi imeli znanosti, ki nas rešuje, bi se to prav gotovo zgodilo, saj nas je znanost dvignila na sedanji nivo izobrazbe in uspehov; edina je, ki ji lahko zaupamo.

Naj spomnim. Pred dvema letoma se je virus pojavil v mestu Vuhan na Kitajskem, na tisoče kilometrov od nas. Številni politiki, tudi v Sloveniji, so bili, z nekaterimi zdravstvenimi delavci vred, prepričani, da virus ne pride do nas. Pa je prišel, in to zelo hitro, pa zato niso bili krivi ne politiki ne zdravstveni delavci. Zdravstvena stroka se je kljub svojemu visokemu znanju in strokovnosti znašla v najtežjem položaju, vse od Hipokratove prisege. Saj je bila bolezen covid-19 popolnoma neznana v prvem vali skoraj neobvladljiva, pa se kljub temu niso predali, pač pa so se z vsem svojim znanjem podali v boj za iskanje cepiva, ki bi nas obvarovalo. In našli so ga, le zaupati mu moramo, tako kot smo v številnih drugih primerih.

Nas, Slovence, pa je prav v tistem času prizadela tudi politična kriza, ker se je slovenska vlada pod vodstvom Marjana Šarca ustrašila priprav na spopad s prihajajočim virusom in izstopila iz vladnih škornjev, ne da bi se vprašala, kaj pa bo z ljudstvom.

Za kaj porablja izposojeni denar sedanja vlada in za kaj so ga prejšnje?

Ko se je zbrala in opogumila druga politična skupina, da bi prevzela državno krmilo, se je, namesto pohvale za poguma, vsul plaz protestov, ki še vedno protestirajo z gesli »Ubi Janšu!«, »Smrt janšizmu« itd. Pa so vsem grožnjam navkljub prijeli za krmilo barke, ki je z neusmiljeno hitrostjo plula proti prihajajočim valovom covida-19, saj je že neusmiljeno moril v severnem delu sosednje Italije. In vsi ti pogumni politiki in njihovi bližnji namesto hvale še naprej doživljajo grožnje s smrtjo.

Vemo, da je epidemijo razglasila vlada Marjana Šarca le dan pred odhodom in povzročila zdravstveni kaos. Ampak za to ni bila kriva nobena politika, ne pretekle ne sedanje vlade. Kriv je nekdo drug, ki se je ugnezdil v človeštvo, katerega del smo tudi Slovenci.

Je pa čas covida-19 številnim Slovenkam in Slovencem v srca vcepil nesluteno sovraštvo, ki ga je povzročil stari virus komunizma, da je sovražnik vsakdo, ki se ne strinja, da je oblast primarna pravica tistih, ki živijo v duhu komunistične ideologije; da je vsakdo, ki se postavi zoper njo, smrtni sovražnik.

Res je, da je nas sedanja vlada zadolžila, a je dolg namenila zdravstvu, državljanom in gospodarstvu. Naj spomnim: ob nastopu te vlade je bila država zadolžena za 34 milijard evrov, pa od njih državljanke in državljani nismo dobili niti evra, vse je izpuhtelo.

In zato sprašujem: ali protestniki (večina) vedo, zakaj protestirajo? Bo po volitvah prihodnje leto bolje? V demokratični družbi se vlade menjajo na volitvah, ne na ulici. Vsaj izobraženci, ki to brezglavo počnete, bi pa to res morali vedeti. Mar ne?