Geza Filo: Pred Boga prinašamo prošnjo za ozdravljenje

Luthrova reformacijska miselnost se je uveljavila tudi na Slovenskem. Sodobna slovenska duhovna realnost, vsaj na ravni Cerkve, jezika, književnosti in kulture, verjetno ne bi bila takšna, kot je, če ne bi bilo luteranske reformacije. Slovenski reformator Primož Trubar je skupaj z mnogimi somišljeniki spoznal, da si tudi slovenski verni človek zasluži spoznanje Boga, s katerim bi se lahko pogovarjal po slovensko.

Primož Trubar je bil preganjan, a ga je to prekalilo

Zgolj zaradi tega je duhovnika in reformatorja Primoža Trubarja doletela kruta usoda pregnanstva, ki bi lahko skrhala njegovo voljo do življenja. Laže bi se mu bilo utopiti v nemški svet, se stopiti z njim in pozabiti na svojo nesrečo. Veličina Primoža Trubarja je ravno v tem, da je ustvarjalno presegel vse življenjske udarce ter se kot prvi slovenski kondor nepoškodovan in zmagovit dvignil. Reševali sta ga močna vera in vdanost duhovnemu poslanstvu. Stati in obstati je bilo Trubarjevo prekaljeno reklo, za katerim stojijo njegov življenjski boj in idealizem, močna osebnost in globoka ljubezen do slovenskega naroda. Namesto grenkobe, zamer in maščevanja je v narodno skrinjico položil vrednote, na katerih je preprosto ljudstvo slovenskih dežel do danes raslo in odrastlo kot kulturen narod.

Primož Trubar s pridigo O tolažbi iz Cerkvenega reda nagovarja tudi  v današnjem času

In kako bi nas, Slovence, Primož Trubar nagovoril v današnjem času, v letu 2020? V pridigi O tolažbi je v Cerkvenem redu zapisal: »Zato, moj ljubi brat, uči se, zdaj si v šoli, v kateri se moraš prav naučiti nauka vere, ne le speculative (teoretično) iz knjig, kakor doslej, ampak practice (praktično), to je z delom in dejanji. Zdi se ti, da te Bog ne mara, da te sovraži. In taka misel pade na vse ljudi, kadar so dolgo v grehu ali trpljenju ali v kakršni koli drugi nadlogi. Tedaj se jim vselej zdi, da je Bog jezen nanje. Vse to pa še dodatno podžiga hudič: kadar koli hočeš v svoji nesreči in nadlogi moliti, hudič vselej polaga v tvoje srce misel, da so tvoje molitve zastonj, da jih Bog ne usliši, kakor sam čutiš in vidiš, saj je tvoja bolezen le še hujša …

Toda Bog nas pri tem ne bo zapustil ali bežal od nas, saj če nikoli ne bi čutili takih skušnjav in težkih misli, nikdar ne bi vedeli, ne bi izkusili, kaj je Kristus. Zato se uči, kako se upreš takim skušnjavam, težkim in krivim mislim, in reci: Razumljivo je, da moje meso in moja nora pamet menita, da me Bog sovraži, da mu ni mar zame, da me zato pušča v nesreči, trpljenju in težavah. A jaz sem kristjan in verujem v Jezusa Kristusa. Ta zaklad imam, tudi če se hudič razpoči od besa. Zato se bom v večji meri tolažil s svojim zakladom in v manjši meri bal svoje bolezni in nesreče …«

Vsi se združimo v prošnji za ozdravljenje

Letos se reformacije spominjamo v času, ki ga zaznamuje globalna pandemija. Zato skupaj s svetovno skupnostjo luteranov pred Boga prinašamo prošnjo za ozdravljenje. V skupni službi bližnjemu in bližnjim smo povezani z našimi sestrami in brati drugih skupnosti, tako da smo pozorni in obzirni drug do drugega, da skrbimo drug za drugega in skupaj izpričujemo vero.

Na dan reformacije molimo za svet, za Cerkev in za vse pomoči potrebne z globalno molitvijo Svetovne luteranske zveze Eno telo, en Duh, eno upanje.

Molitev najdete na FB-strani Evangeličanske cerkvene občine Ljubljana.

ENO TELO, EN DUH, ENO UPANJE

Na Dan reformacije 2020 molimo za svet, za Cerkev in za vse pomoči potrebne z globalno…

Objavil/a Evangeličanska cerkvena občina Ljubljana dne Sobota, 31. oktober 2020