Preseganje politizacije – Socialni teden 2012

Na novinarski konferenci, ki jo je organizirala Socialna akademija dne 10. 9. 2012, sta Matej Cepin in Janko Korošec predstavila vsebino in potek Socialnega tedna 2012. Matej Cepin je predstavil namen, partnerje, temo in pomen teme – medgeneracijsko sožitje. Janko Korošec je opisal letošnje dogodke Socialnega tedna.

Ali Slovenijo vodijo odgovorni ljudje?

Letošnji Socialni teden je 4. po vrsti in se bo začel 17. 9. 2012 z uvodno okroglo mizo ob 19.30 v Duhovnem središču Sv. Jožefa v Ljubljani. Naslov okrogle mize je Ali Slovenijo vodijo odgovorni ljudje? Gostje bodo: dr. Jože Ramovš – antropolog, socialni delavec in psihoterapevt, Rok Praprotnik iz Komisije za preprečevanje korupcije ter mag. Branko Cestnik – duhovnik in kolumnist. Poleg njih pa še znana imena: dr. Anselm Grün – pisatelj in menedžer, dr. Stane Granda – zgodovinar, dr. Stanko Gerjolj – teolog, Jože Strgar – prvi ljubljanski župan v samostojni Sloveniji, Alenka Jeraj in mag. Matej Tonin – poslanca, Gregor Čušin – igralec, Ljudmila Novak – ministrica za Slovence po svetu ter Dejan Židan – predsednik Odbora za kmetijstvo in gozdarstvo v Državnem zboru in bivši minister.

Množica dogodkov in udeležencev

V tednu od 17. 9. do 22. 9. 2012 se bo zvrstilo 37 različnih dogodkov: predavanj, predstavitev, delavnic in drugih prireditev na temo Medgeneracijsko sožitje, ki je tema letošnjega Socialnega tedna. Organizatorji pričakujejo skupaj nad 1000 udeležencev.

Med skupaj 47 organizatorji so razne nevladne organizacije, kulturna društva in združenja, mediji, neformalne skupine in celo podjetja na osnovi družbene odgovornosti.

Podrobnosti o dogodkih so na spletni strani: http://www.socialniteden.si

Socialni teden je proces

Kot je poudaril Matej Cepin – direktor Socialne akademije, je Socialni teden proces, ki se odvija v večmesečnem razmišljanju in pripravah. Rezultat tega je poslanica Socialnega tedna, ki poudarja krepitev demokratične družbe, povezovanje, socialni dialog.

Medsebojno obtoževanje ali sodelovanje?

Različne generacije pogosto z nezaupanjem gledajo ena na drugo, še posebno v kriznem času in pri tem spregledajo, da so si lahko v veliko pomoč. Socialni teden na temo Medgeneracijsko sožitje poudarja nujno in nadvse koristno sodelovanje in medgeneracijsko podporo. Preprost a tako pogost primer je varstvo otrok, pri katerem mlajšim zelo veliko pomaga generacija starih starše.

Politika v smislu dela za skupno dobro

Na zanimivo vprašanje, kakšna je povezava Socialnega tedna s politiko, je Matej Cepin odgovoril, da gre pri Socialnem tednu za preseganje politizacije v smislu strankarskega prizadevanja za oblast. V procesu Socialnega tedna si organizatorji in udeleženci pridobivajo politične veščine za dialog, javno nastopanje in komuniciranje.