Reportaža: Premiera filma Kresnik

David Sipoš in Cene Skrt
David Sipoš in Cene Skrt

V nedeljo, le dan po kresni noči, smo si v centru urbane kulture Kino Šiška lahko premierno ogledali film Kresnik, Ognjeno izročilo. Film je postal popularen že pred dokončanjem, predvsem zaradi zelo odmevne in izjemno uspešne kampanje zbiranja sredstev na Kickstarterju in zaradi predstavitve v Cannesu. Zanimivo, da je Kresnik prvi slovenski projekt na Kickstarterju, ki so ga večinsko (dvotretjinsko) podprli Slovenci.

Kresnik je fantazijski film, katerega zgodba temelji na slovanski tematiki praznovanja kresne noči ali solsticija, ko sonce za nekaj dni nekako obstane in je navidezno najbolj severno. Beseda solsticij sicer izhaja rimske sol (sonce) in sistere (stati na mestu). Zgodba se dogaja v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Trije dečki in dedek se ob ognju pogovarjajo o dogajanjih v kresni noči. Fantje prespijo v šotoru in se, četudi prestrašeni, odločijo raziskati bližnji gozd. Najmlajši – oni, ki je prišel iz mesta na obisk – doživi skrivnostno izkušnjo pravljičnega sveta vil, vilincev, slovanskega boga Kresnika. V preizkušnji iniciacijskega skakanja čez ogenj mora fant pokazati pogum in stopiti na pot zrelosti. V filmu je lepo prikazana tematika borbe med dobrim in zlim, ki se ga premaguje le z Lučjo in ne z orožjem.

Film je režiral mladi režiser David Sipoš, scenarij sta napisala Jernej Kastelec in Američanka Brandie Coonis. Odlično glasbo sta prispevala Tim Žibrat in Danilo Kapel. Pri filmu je sodelovala velika, mlada in navdušena ekipa mladih ustvarjalcev.

V glavnih vlogah nastopajo Cene SkrtAljaž Šimunić in Domen Jančič, dedka pa igra legendarni slovenski igralec Dare Valič.

Na premieri je občinstvo doživelo tudi senzorno gozdno vzdušje, ki jim ga je pričaralo Gledališče Senzorium v sodelovanju z APZ Tone Tomšič, Majo Keuc in Tomažem Gubenškom. V okviru premiere je z naslovno pesmijo filma nastopila pevka Maja Keuc. Po premieri pa smo doživeli ognjeni performans ustvarjalcev Cirkusa pri koritu z naslovom Kresnikova igra.

Foto: Aleš Čerin