Prejeli smo: Vandalizem na moriščih in grobiščih na Arehu

areh
Areh.

Med gozdnimi deli v gozdu zasebnega lastnika na Arehu so debla poškodovala ograje, ki jih je Republika Slovenija postavila tam, kjer so bila s sondiranjem potrjena prikrita morišča in grobišča. Gre za kaznivo dejanje in pričakujemo, da bodo državni organi v skladu s svojimi pristojnostmi odkrili storilce in odpravili škodo.

Podoben odnos do morišč in grobišč na Arehu že dolga leta kažejo tudi organi Planinskega društva Ruše, ki so lastnik dela območja, na katerem so potrjena morišča in grobišča. Pred leti je predsednik društva, zadnji komunistični voditelj Maribora, do neskončnosti zavlačeval, da bi nam dali soglasje za sondiranje in nam zagotavljal, da tam grobišč ni. Zdaj, ko so grobišča potrjena in ko želijo svojci žrtev ter državljanska pobuda pod vodstvom Martina Kostrevca postaviti kapelico, pa ne dajo soglasja za ta spominski objekt.

kamnikDa pa se lahko z državljanskim pogumom in dobro voljo odstranjujejo posledice ideološkega nasilja, pa je dokazal gospod Matevža Skamena, ki je sam očistil oskrunjeno kapelico v Kamniški Bistrici.

 

 

 

Dr. Jože Dežman
Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč