Prejeli smo: Predstavniki ukrajinske diaspore v Sloveniji o obisku Vladimirja Putina

putinPo obvestilu o prihodu ruskega predsednika Putina v Slovenijo, ob svečani proslavi 100. obletnice postavitve tako imenovane “Ruske kapelice”, ob odkritju monumentalnega spomenika “Ruskemu in sovjetskemu vojaku” na ljubljanskem pokopališču Žale ter ob poročanju v slovenskih medijih, se želimo obrniti na slovensko javnost in razložiti nekatere stvari, ki so na prvi pogled videti kot pietetni dogodki.

Dejstvo je, da si je, ne dolgo nazaj, marca 2014, Ruska federacija prisvojila ukrajinsko avtonomno republiko Krim in, da je na tujem ozemlju izvedla psevdo-referendum (varovala ga je z ruskimi strojnicami). Na ta način in po tem dejanju je Rusija kršila vse prejšnje mednarodne pogodbe in sporazume, vključno s Budimpeštanskim memorandumom, v katerem je prevzela obveznosti glede spoštovanja in zaščite ozemeljske celovitosti Ukrajine. Spomnimo, da se je v zameno za to zagotovilo Ukrajina odrekla jedrskemu orožju.

Rusija je tudi začela vojaško agresijo na vzhodu Ukrajine, kjer je že ubitih 9.800 tisoč Ukrajincev in skoraj 20.000 ranjenih, številke se še povečujejo. Oborožene sile Ruske federacije neposredno delujejo proti Ukrajinski vojski in so spremenili vzhodno Ukrajino v poligon za preiskus sodobnega orožja, tudi prepovedanega .

Sedaj se, zahvaljujoč tej odkrito zavojevalski politiki na svetovnem prizorišču, Rusija delno nahaja v politični osamitvi. Spoštujemo želje Slovenije in njene pravice, da deluje kot posrednica za rešitev politične krize, ki je nastala v svetu, vendar želimo opozoriti, da pietetno dejanje, kot je odkritje spomenika padlim vojakom Ruske federacije, ni tako “nedolžna” zadeva, kot si to morda razlagajo slovenski uradniki.

V Rusiji sami gre zdaj za umetno ustvarjeno “militarizacijo” družbe, ki je napredovala s polno močjo. Pojavile so se še glasnejše niše propagandne vojne in poveličevanje preteklih zmag Ruske federacije (Sovjetske Zveze).

Javnost je zavedena s propagando. V medijih, ki so na strani Kremlja podpirajo in opravičujejo katero koli vojno (npr. vojno v Ukrajini, Siriji). Vse to v Rusiji prikažejo kot zmago na mednarodnem prizorišču. Na ta način se v medijih ustvarjajo sovražniki, med njimi so prvih vrstah ZDA, Ukrajina in tako imenovani Zahod.

Dejstvo je, da katera koli navidezno nedolžna medijska kampanja, ki je povezana s Putinom, služi v ruskih medijih za potrebe nadzora prebivalstva in kontrolo ruskega javnega mnenja. Torej, tudi vsak obisk Putina v katerokoli državo služi v enake namene.

Spomnimo, da je prej bila “Ruska kapelica” pozabljena s strani Ruske federacije. Zanjo se niso zanimali več desetletij, šele ne dolgo tega so se spomnili nanjo. To se je zgodilo v zadnjih 5 -10 letih, ko se je pri ruski vladi znašel nekdanji uslužbenec KGB, Vladimir Putin. Rusija se je naenkrat spomnila Slovenije in začela uporabljati to državo kot vzvod za svoje povsem razumljive geopolitične načrte. Gre pa za uničenje EU. Slovenija je pomembna zaradi tega, ker ima zelo dober geo-političen položaj (center Evrope, Balkana, itd.).

Zato vsega tega ne smemo nikakor prezreti in preprosto ne moremo verjeti v dobre namene Rusije. Zavedati se je treba, da Ruska federacija ne bo nikoli in ničesar naredila brez svojih političnih interesov. Dovolj je samo, da si ogledamo posnetek: http://www.planet.si/novice/slovenija/video-putin-zelel-10-metrski-spomenik-z-rdeco-zvezdo-v-ljubljani.html in takoj bomo razumeli njihove namene. Vse to pa se ne zdi kot taktično in obzirno vedenje.

Poleg tega se ruske oblasti vse bolj pogosto obračajo na cerkev, v kateri so našli svoje podpornike in zaveznike. Kombinacija vojaškega uspeha in verskega fanatizma je zelo nevarna kombinacija. Uporaba žrtev nesreč in žrtev vojne za promocijo idej “Ruskega sveta”, je tudi cinizem, ki ga navadni Evropejci zelo težko razumemo, ampak prav to je tisto, kar nam dela sedanja ruska oblast.

Prepričani smo, da bodo v Rusiji, prej ali slej, prišli na oblast pravi demokrati in da bo nekoč, novi ruski predsednik, povabil predsednika Slovenije v Rusijo k odkritju novih spomenikov, kot so “Spomeniki padlih demokratov Rusije” (Boris Nemcov, Ana Politkovska, Galina Pustovoytova in na stotine drugih). In takrat bo to zares sporočilo dobre volje in pripravljenosti, da se priznajo pretekle napake, notranje in zunanje politike. Sedaj pa Rusija še naprej vodi politiko “zavezanih oči” in še zmeraj oživlja mite iz preteklosti in včasih celo oživlja neobstoječe mite.

Več: situacija.si