Pismo Miru Cerarju

miro cerarSpoštovani gospod predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar

V torek, 10.2.2015, bo Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide po skrajšanem postopku obravnaval predlog novele ZZZDR, ki radikalno spreminja nekatere temeljne pojme človeške družbe, kot so pojmovanje človeka, moškega, ženske, spola, očeta, matere, otroka, itd.

V preteklosti ste s svojim uravnoteženim in nepristranskim pravniškim delom, pri katerem ste znali upoštevati tudi etično in moralno komponento za širok krog ljudi, postali ugleden in spoštovan pravnik, kar se je pokazalo tudi ob vašem nastopu na zadnjih volitvah, ko ste bili deležni rekordnega zaupanja volivcev.

Na podlagi vaših preteklih stališč predloga novele ZZZDR starši najprej sploh nismo jemali resno, saj si nismo mogli predstavljati, da bi človek in strokovnjak vašega kova lahko popustil pod pritiski lobijev, ki interese ozke skupine razglašajo za človekove pravice in izsiljujejo voditelje držav, da pod to krinko sprejemajo zakonodajo, ki se je v več državah že izkazala za zelo diskriminatorno, saj na račun domnevnih pravic ene skupine grobo posega v pravice množice ostalih glede svobode mišljenja, svobode izražanja, svobode glede vzgoje svojih otrok, pravice do ravnanja po svoji vesti, glede enakih možnosti zaposlitve ne glede na svoje prepričanje in mišljenje ter pravice otrok, da so, če je to le mogoče, deležni ljubezni in skrbi očeta in matere, ali da ju vsaj poznajo.

Zato smo bili šokirani, ki smo ugotovili, da vlada, ki jo vodite Vi, predlogu zakona, ki ne izpolnjuje niti minimalnih standardov resne zakonodaje, sploh ne nasprotuje, ampak je vaša stranka soglašala, da se vsebinsko tako velika in tako radikalna sprememba zakonodaje sprejema celo po skrajšanem postopku in se tako onemogoči kakršno koli spreminjanje katerega koli drugega člena osnovnega zakona. Imeli smo vas za demokrata, ki bo spoštoval na referendumu izraženo voljo ljudi, zdaj pa vlada, ki jo vodite Vi, ne nasprotuje predlogu, ki je še slabši od tistega, ki je bil zavrnjen na referendumu.

Strinjamo se z vami in smo to dokazali tudi že v nekaterih zakonodajnih postopkih, da imajo istospolni pari v smislu medsebojnih razmerij in socialnih pravic enake pravice in dolžnosti kot pari moškega in ženske. To pa ne pomeni, da je treba spremeniti dosedanje pojmovanje temeljnih pojmov družbe in še posebej tega ne moremo narediti na račun pravic in dobrobiti otrok. V času, ko je na pristojnem ministrstvu v pripravi zakon na to temo, ob katerem bi lahko izpeljali potrebno usklajevanje, da bi dobili za vse sprejemljive rešitve, ocenjujemo morebitno sprejemanje zakona, za katerega se predlagateljem ni zdelo vredno niti navesti, na katere vse druge zakone bo vplival, kot povsem neodgovorno.

Kot odličen pravnik zelo dobro veste, da mora resna in odgovorna zakonodaja izpolnjevati kriterij preglednosti in razumljivosti. Ta predlog zakona s spreminjanjem pomena zakonske zveze in zunaj zakonske skupnosti dejansko spreminja neznano število drugih zakonov, ne da bi sploh vedeli, kateri vsi zakoni so to in na kakšen način jih spreminja. To zagotovo ni odgovorno, pregledno in razumljivo spreminjanje zakonodaje. Predlagatelj si dovoli še več in celo zapiše, da zakon ne bo imel drugih posledic, čeprav ekstremistični LGBT aktivisti že nekaj let zahtevajo ravno takšno podlago za spremembe šolskih programov, učbenikov, itd. Verjamemo, da si tudi vi, kakor tudi večina naših državljanov, ne želite, da bi tudi v naši državi doživeli učinke omejevanja svobode govora, svobode izbire poslovnih partnerjev, svobode izbire sodelavcev, pravice do ugovora vesti, kaznovanje staršev, ki se ne strinjajo s homoseksualno promocijo v šolah, …, ki se že močno kažejo v državah, kjer imajo takšno ali podobno zakonodajo v veljavi že več let. V nekaterih državah, kot je npr. Norveška, že spoznavajo, da gre pri teoriji spola, ki je v ozadju predloga novele ZZZDR, v resnici za prevaro, in je vlada tam na podlagi tehtnih argumentov ukinila financiranje Inštituta za spol, ki je zaradi tega prenehal obstajati.

Ne želimo biti predolgi, saj vemo, da imate kot prvi odgovorni v naši državi ogromno zahtevnega dela in je vaš čas kratko odmerjen, hkrati pa smo prepričani, da zadeve razumete in poznate bolje, kot je bilo vsaj doslej morda videti navzven. Zato zaključujemo in vas prosimo, da se ne podredite pritiskom ne doma in ne iz tujine in zastavite svoj vpliv, da vsaj vaša stranka ne bi podprla tako slabo pripravljenega zakona s tako nepredvidljivimi posledicami, kakršen bo v obravnavi v torek.

Če potrebujete še kakšno informacijo ali bi se želeli pogovoriti, smo vam na voljo. Pokličite na zgoraj naveden telefon ali nam pišite na elektronski naslov. V upanju na vaš pozitiven in državotvoren odgovor vas lepo pozdravljamo ter vam želimo veliko uspeha pri vodenju naše lepe države.

Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude