Prejeli smo: Ob zavrnitvi podpore L. Peterletu

vso združenje za vrednote slovenske osamosvojitveV Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve ugotavljamo, da gre v naši družbi za sistematično zaničevanje vsega in vseh, ki so bili kakorkoli povezani s slovensko osamosvojitvijo.

Zadnji tak primer je obračunavanje z gospodom Lojzetom Peterletom, predsednikom prve demokratično izvoljene slovenske vlade in aktualnim evropskim poslancem. Namesto, da bi njegova najava o možni kandidaturi za generalnega sekretarja Sveta Evrope v slovenski politiki in posebej v slovenski diplomaciji pomenila priložnost, da Slovenci za odgovorno mesto v Evropi kandidiramo politika evropskega formata, nekdanjega predsednika vlade in zunanjega ministra, se je le ta izkoristila za notranje politične obračune. Gospod Peterle je o verodostojnosti izjav zunanjega ministra Karla Erjavca povedal, da je v ponedeljek kandidaturo še podpiral, v sredo pa se je »spomnil«, da so že novembra podprli Norvežana. Današnje izjave predsednice vlade Alenke Bratušek pa so milo rečeno pod nivojem funkcije, ki jo opravlja. Iz njene izjave gre razbrati, da politični grupaciji, ki ji zaupa več kot sto milijonov Evropejcev, nasprotuje sprejem resolucij. Celo več. Trdi, da razmere kot so jih opazovalci Evropske ljudske stranke videli v Sloveniji in strnili v resoluciji, niso dejanske. Ali torej posnetki stožiške manifestacije z rdečimi zvezdami in predsednico vlade, ki poje »naj živi komunizem« niso resnični? Ali pa so laži aktualnega ministra za obrambo nekdanjemu predsedniku Evropskega parlamenta kar naenkrat resnica? O sodbi, ki temelji na neugotovljenem kaznivem dejanju, storjenem neznanega dne in na neznanem mestu, pa pišejo že ameriški profesorji in ne le evropski politiki!

Očitno, kot pravi predsednica vlade, bo ta vlada težko podprla kandidaturo kogarkoli, ki trdi, da so razmere v slovenski državi drugačne od dejanskih ali povedano bolj preprosto – kogarkoli, ki ni bil v Stožicah. Danilo Türk je tam bil in v preteklem tednu že bil deležen vladne podpore pri najavi svoje kandidature.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve najostreje zavračamo način s katerim želi aktualna vlada slovenski javnosti predstaviti svojo nepodporo gospodu Peterletu. Pričakujemo, da bo prva med tistimi, ki bo v naši družbi zagotovila pogoje za enakost vseh in ne vedno znova ustvarjala prvo in drugorazredne državljane.

Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO