Prejeli smo: Odprto pismo J. Dežmana Ivanu Trafeli in Blažu Petkoviču

dezman_uniformaBlaž Petkovič je v Dnevniku 8. januarja (Zgodovinar v vojaški uniformi) sporočil, da so z Ministrstva z obrambo sporočili, da poteka postopek zoper mene in da me čaka kazen 417 €.

In glej: 12. januarja je Ivan Trafela, inšpektor za obrambo, izdal prav tako odločbo.

Zato sprašujem inšp. Trafelo, ali o vsakem prekršku vnaprej obvešča medije in ali jih obvešča selektivno (npr. ali so obvestili samo Dnevnik).

Moj primer naj bi bil izjemen primer v zadnjih nekaj letih. Zato predlagam inšp. Trafeli, da javnosti sporoči, koliko je bilo podobnih falotov, kot sem jaz, v zgodovini Republike Slovenije.

G. Petkovič je korektno povzel moj opis dogodka, si je pa privoščil umazano podtikanje, ko je članek o mojem primeru uvrstil v rubriko Družba – militarizacija in bralstvu lažnivo namignil, da je moj primer povezan z mladinci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Nisem ne mladinec niti se ne kažem naokrog v uniformi. Zato bi bilo bolje, da bi g. Petkovič šel pogledat bolj in manj zlagane figure, ki se kažejo na Osankarici, po Dražgošah itd., ki utelešajo duha avtentične stalinistične agresije in permanentne militarizacije slovenske družbe. Vrednote slovenske osamosvojitve pa so grajene na nenasilju in na izjemno nekrvavi vojni z minimalnimi žrtvami.

Inšp. Trafelo pa prosim, da javno odgovori na tole dilemo, ki jo je po preučitvi primera povedal zelo ugleden slovenski pravnik. Po njegovem bi pravno zdržalo tolmačenje, »da ni šlo za kršitev, saj si imel na rokavu tudi veteranski našitek in je treba oba našitka ocenjevati kot celoto, ki kaže, da nisi nosil običajne vojaške uniforme«.

Posebej v vojaških zadevah podučen gospod iz Avstrije pa mi je pisal:

“Tule bi rekli: Soll das ein Witz sein oder was?

Ampak – če ne bi šlo za tako nečloveško visok, popolnoma nesorazmeren znesek, bi se smejal.

To je ne samo groteskno, to je izživljanje. Tako ne gre v pravni državi.

Ladja norcev, družba, kjer drakonske kazni za bebaste reči kažejo posledice totalitarizma.”

Obenem pa naj budnemu inšp. prišepnem, da naj se sprehodi po deželi in začne bogatiti proračun, saj se mi je po objavi mojega zločina javilo kar nekaj zgroženih posameznikov, ki mi potrjujejo, da niso vedeli, kolikokrat so že zabredli v tako inkriminirano početje, kot se je to zgodilo meni. Torej ima inšp. zlato proračunsko jamo pred nosom.

V pričakovanju vajinih pojasnil in novih podvigov beležim z odličnim spoštovanjem

Dr. Jože Dežman