Prejeli smo: Mnenje Andrej Čuša, poslanca Državnega zbora, o projektu Magna Steyr – Ko so provizije pomembnejše od zdravja in okolja ter pametnega razvoja

Andrej Čuš, poslanec v Državnem zboru RS (Foto: Roma Šipić/Delo )

V zadnjih dneh sem bil deležen veliko kritik in, žal, tudi osebnih diskretizacij v obliki sovražnih sporočil zaradi mojega stališča v zadevi Magna. Sam sem, za razliko od večine, ki se je opredelila absolutno ZA oziroma absolutno PROTI, raje predstavil alternativen predlog, s katerim bi odprli, brez negativnih vplivov na okolje, vsaj 800 novih zelenih delovnih mest. V nadaljevanju predstavljam razloge mojega stališča do investicije.

  1. V Sloveniji obstaja 800 degradiranih površin, na katerih bi brez težav izvedli investicijo Magne Steyr, s čimer bi preprečili degradacijo nove cone in uničevanje rodovitne zemlje ter gozda. Glede na to, da sta v zadnjih dveh letih prišli dve novi japonski investiciji, pri katerih ni bilo moč začutiti kakršnegakoli odpora, je v tej točki postalo jasno, da v ozadju investicije poteka oster boj za različne provizije.
  2. Vlada RS se je obvezala,da bo za 400 delovnih mest subvencionirala investicijo Magne Steyr z 10 milijoni evrov za odkup zemlje ter z 18 milijoni evrov za zaposlitve. Vse skupaj kar 28 milijonov evrov za 400 delovnih mest? Pri tem se sprašujem, zakaj do takšnih subvencij niso opravičena mala in srednje velika slovenska podjetja, ki bi s tovrstno vzpodbudo modernizirala in okrepila svojo prisotnost na svetovnih trgih ter omogočila nova delovna mesta?
  3. Visoka brezposelnost na Štajerskem je eden izmed ključnih argumentov za prihod Magne Steyr, saj bo lakirnica prinesla prepotrebna delovna mesta, okrog nje pa bo prišlo do razvoja celotnega območja. Na drugi strani pa ne izpostavljamo primerov že obstoječih štajerskih podjetij, kot je na primer ECOmp, ki računalniško opremo izdeluje iz naravnih materialov. Poslovna ideja tega podjetja temelji na tem, da lahko tudi računalniška tehnologija ter skrb za okolje in naravo gresta z roko v roki. Vlada RS bi morala prepoznati trajnostne zgodbe, ki vključujejo pametno in zeleno rast, in jim ponuditi okolje za rast in razvoj.

Če strnem moje misli, izpostaviti želim sledeče: Sem za tuje investicije in nova delovna mesta. Industrijo lahko gradimo na že degradiranih območjih, ki jih je danes v Sloveniji 800! O 28 milijonih evrov za 400 novih delovnih mest pa mislim, da nima smisla izgubljati besed. Odgovornost za morebitno selitev investicije na Madžarsko pa nosi v celoti Vlada RS, saj bi lahko to investicijo izvedli na že pripravljenih ter primernejših conah, kjer ne bi bilo nasprotovanja ljudi ter posegov v naravo.