Prejeli smo: Manj svečk za manj grobov

Foto: Jože Bartolj.
Foto: Jože Bartolj.

Dobrodelno društvo Fundacija Svečka tudi v tem letu organizira že 7. dobrodelno akcijo MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV.

Bistvo akcije je zbiranje sredstev za dobrodelno pomoč zdravstvenim ustanovam ter ljudem z zdravstvenimi težavami in osveščanje o prekomernem krašenju grobov ob 1. novembru. Namesto kupovanja pretiranih količin sveč in rož, želimo delček teh sredstev preusmeriti v dobrodelne namene. Svečke na grobu so spomin na naše najdražje, ki niso več z nami. Tega se dobro zavedamo in s to akcijo ne želimo prekiniti tradicije, še manj pa zbledeti spomin na preminule. Želimo, da se ta lepa slovenska tradicija ohranja skozi vse leto, a da tega spomina ne preglasimo s pretiravanjem.

Z akcijo Manj svečk za manj grobov smo mladi iz Občine Zagorje ob Savi pričeli leta 2009. Namen dobrodelne akcije, ki je skozi leta dosegla veliko prepoznavnost v javnosti, tudi letos ostaja enak. Namesto pretiravanja s krašenjem grobov narediti nekaj dobrega za žive.

V petih zaporednih akcijah smo v celi Sloveniji skupaj zbrali več kot 90.000 evrov.

Zbrana sredstva vsako leto namenimo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja!

V letu 2015 v projektu sodelujejo različne organizacije iz petnajstih slovenskih krajev: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Sevnica, Ribnica, Domžale, Tolmin, Žalec, Kranj, Sava, Litija, Grosuplje, Dobrepolje, Slovenske Konjice in Ljubljana. Vsaka organizacija zbira tako za pomoč ljudem v lastni občini kot tudi za pomoč nacionalnim organizacijam, vsem pa je skupno, da bodo zbrana sredstva namenili za reševanje človeških življenj. Iz tod izvirata ideja in ime akcije: Prižgite svečko manj in darujte za reševanje življenj.