Prejeli smo: DKPS o predlagani noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij

dkpsV Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) zaskrbljeno spremljamo informacije o hitrem postopku spreminjanja Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Na predlog sprememb se je v minulih dneh že odzval Svet katoliških laikov Slovenije (SKLS), v katerem je DKPS eno od civilnih združenj. Z izjavo SKLS se strinjamo in jo v celoti podpiramo. Ker v okviru našega društva delujemo učitelji, vzgojitelji in kateheti, pretežno zaposleni v državnih vrtcih, šolah in na župnijah, želimo s svojega vidika podkrepiti nasprotovanje načrtovanim in predlaganim spremembam.

Naše vsakodnevno delo z otroki nas potrjuje v prepričanju, da je za zdrav, miren in uspešen otrokov razvoj nujna mirna in ustaljena družina. Družba, v kateri živimo, v družine vnaša veliko nemira, kar se odraža na otrocih in mladostnikih kot nesposobnost koncentracije in zbranega dela. Pri mladih iz drugače urejenih ali neurejenih družin je teh pojavov še več. Če kot družba želimo izobraževati in vzgajati mlade v zdrave, kritične in svobodno misleče osebnosti, jim moramo to omogočiti najprej v osnovni celici – družini. Šole postajajo tudi izobraževalno nemočne, kadar se prvenstveno ukvarjajo s problemi, ki jih mladi vsakodnevno prinašajo v šolo iz slabo urejenih družinskih odnosov.

Redefinicija zakonske zveze, teorija spola in vse predvidljive in nepredvidljive posledice sprememb, ki bi jih vpeljala predlagana novela zakona, bosta sedanjo negotovost mladih na tem področju tako povečala, da se bomo še bolj oddaljili od osnovnega cilja družbe: omogočiti mladim zdrav psihosocialni in intelektualni razvoj in si zagotoviti odgovorne, v blaginjo celotne slovenske družbe usmerjene osebnosti odraslih ljudi.

Od predlagatelja sprememb, Združene levice, od Odbora državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide in tudi od predsednika vlade, g. Mira Cerarja, pričakujemo, da se v tem kritičnem času posvetijo resnično pomembnim dejavnostim za kvaliteten razvoj naše družbe, da spoštujejo voljo volivk in volivcev, ki smo že v letu 2012 jasno zavrnili sporni Družinski zakonik ter da s hitrimi in nedomišljenimi spremembami ne vnašajo novih delitev v že tako razdvojeno slovensko družbo. Vse, kar se dobrega ali slabega dogaja v družbi, se namreč odraža v življenju in delu mladih v šoli.

Zato predlagane spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v DKPS odločno zavračamo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.