Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik: Delo je ključ do kruha in pridne roke ga najdejo

Tako bi lahko dejal tudi Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik iz Stranj pod vodstvom Dominika Krta, če bi spremenil par besed: Pridna vadba je ključ do dobrega petja, ki ga poslušalci opazijo. In prav zato je zbor povabljen na številna srečanja širom po Sloveniji. Tokrat so prav na dan nekdaj »svoje« žegnanjske nedelje le to doživeli v vsej polnosti z ljudmi, ki skrbijo za to, da Slovenski narod pod vsemi tegobami političnega nesoglasja in zgrešenosti lahko še preživi.

V nedeljo, 13. oktobra 2013, so se v rojstnem kraju zavetnika slovenskih kmetov in kmetic, blaženega Antona Martina Slomška na Ponikvi in Slomu že 10. zapored srečali slovenski kmetje in se spomnili na daljno leto 1848, na takratno pomlad narodov in na Slomškovo prebujanje slovenskega naroda, ter njegov upor germanizaciji. Skoraj tisoč let prej kot nas hočejo mnogi prepričati v svojem pojmovanju naše skupne zgodovine Slovenskega naroda.

Kako bi danes potrebovali vse tiste vrednote, ki so jih takrat premogli številni znani in nepoznani naši predniki, kako bi s takratnim poštenjem, delavnostjo in odgovornostjo lahko cvetela naša tako obljubljena nam »Slovenska Švica« in kako bi lahko mirno plavala nam naša barka med čermi sodobnega časa.

slom

Praznovanje smo začeli z mašo ob 12. uri in v začetek nas je popeljala kar skupna pesem prepolne cerkve sv. Martina: Je angel Gospodov oznanil Mariji. Poskrbljeno je bilo tudi za množico, ki ni mogla v prepolno cerkev.

Med bogoslužjem je bilo poleg same liturgije izrečeno veliko dobrih in modrih misli in napotkov, ki naj bi Slovenski narod pomagali popeljati iz teh čudnih in nerazumnih časov, ter nas ponovno združiti v narodni in skupni edinosti.

Za nas je bilo izredno zanimivo prinašanje darov različnih darovalcev, ki ga je z veliko mero poznavanja situacije z besedami opremil in vodil g. Jože Romšak. Svoj doprinos pa so dale tudi strune citer, ki jih je vmes igral Tomaž Plahutnik.

Po skoraj dvournem bogoslužju smo odhiteli (eni tudi peš) proti Slomu na Slomškov dom, kjer smo se najprej zbrali na slavnostni akademiji, pri kateri nam je ob koncu nenapovedano spregovoril tudi predsednik naše domovine Slovenije, g. Borut Pahor, potem pa nadaljevali veselo druženje, ki pa ga je popestril kar odličen »slomški golaž«, ki so ga pripravile pridne roke gospodinj okoliških krajev. Seveda ni manjkala niti kapljica rujnega domačega vinca in Slomškova pesem En hribček bom kupil, ki sta jo družno z nami prepevala tudi g. Lipovšek in g. Pahor.

Pevke in pevci CeMePZ France Gačnik