Pregledna razstava kiparja Draga Tršarja

V četrtek, 14. junija 2018, so ob 70-letnici delovanja Moderne galerije v Ljubljani odprli pregledno razstavo mogočnega umetnika in akademskega kiparja Draga Tršarja (1927), ki so jo poimenovali Medinstitucionalni projekt,  Monument – Drago Tršar. Leta 2017 je Tršar, ki ima za seboj že več kot šest desetletij ustvarjanja, razstavljal v galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, letos spomladi pa je razstavljal dela na japonskem papirju v Galeriji Murska Sobota.

Razstava ponuja na ogled več kot 50 del iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji in tujini, pretežno v bronu in medenini. Dela so nastajala v času  od zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja pa vse do danes. Urednik kataloga je kustos dr. Marko Jenko, ki je pripravil tudi popis Tršarjevega ustvarjalnega opusa. Akademik Drago Tršar je eden izmed osrednjih kiparjev slovenskega modernizma in inovativnih množičnih figuralnih kompozicij. Njegov umetniški potencial se je kalil ob kiparjih, kot so bili Stojan Batič, Slavko Tihec, Jakob Savinšek in drugi. Sicer pa Drago Tršar izhaja iz ključavničarske družine Pavle in Karla Tršarja s Planine pri Rakeku. Znani kipar je tudi njegov mlajši brat Dušan. Kipar Drago Tršar je prvo likovno izobrazbo prejel v zasebni ljubljanski risarski šoli Franceta Goršeta, nato pa še pri kiparju Borisu Kalinu.

Drago Tršar je dobitnik domala vseh slovenskih priznanj in nagrad, leta 1999 pa je postal član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Svoja dela je razstavljal v Rodinovem muzeju v Parizu, na Expo v Bruslju, na 29. Beneškem bienalu itd. Dejstvo je, da Tršar ostaja rekorder med avtorji javnih spomenikov s svojim najznamenitejšim Spomenikom revoluciji,  postavljenim leta 1975 na Trgu republike v Ljubljani. Spomenik tehta 19 ton, visok pa je 11 metrov.

Razstava Monument – Drago Tršar, ki nagovarja kot razkošen medinstitucionalni poklon umetniku, bo odprta do 30. septembra letos.

(Vir: Delo in Dnevnik, foto Franci Koncilija)